Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu, 20. travnja 2011. godine, s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jonasom Gahrom Støreom, u okviru njegovog radnog posjeta Republ

Ministri su se složili kako su bilateralni odnosi vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja

Ministri su se složili kako su bilateralni odnosi vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Izdvojili su i vrlo dinamičnu razinu razmjene posjeta dužnosnika dviju država, imajući u vidu i prošlogodišnji službeni posjet ministra Jandrokovića Norveškoj. Složili su se kako će kruna intenzivnih kontakata biti skorašnji državni posjet norveškog kralja Haralda V. Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo postignutom razinom gospodarske suradnje te izdvojili dva događaja koja će se održati upravo tijekom posjeta kralja Haralda V., a koji će dati poticaj jačanju bilateralne trgovinske bilance. U Zagrebu će se 12. svibnja 2011. godine održati Hrvatsko-norveški forum izvrsnosti, a sljedećeg dana svečano će biti označen početak rada „iNavis centra“ u Šibeniku, koji će dvjema zemljama s bogatom pomorskom i brodograđevnom prošlošću pružiti priliku za razvijanjem suvremene tehnologije u maritivno orijentiranim privrednim granama. Ministar Jandroković uputio je zahvalu i na pomoći koju je Kraljevina Norveška od osamostaljenja Republike Hrvatske kontinuirano pružala kroz razne oblike razvojne pomoći.

Svog norveškog kolegu Størea ministar je izvijestio o tijeku pristupnog procesa za punopravno članstvo u Europskoj uniji, podsjetivši na napredak koji je postignut na jučerašnjoj međuvladinoj konferenciji na kojoj su zatvorena dodatna dva pregovaračka poglavlja. Informirao ga je i o ostalim aktivnostima koje hrvatska strana poduzima u završnoj fazi pregovora s ciljem zatvaranja svih poglavlja i završetka pregovora do kraja mađarskog predsjedanja Vijećem Europske unije u lipnju ove godine.

Ministar Støre dao je čvrstu podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te izrazio uvjerenje kako će se pristupni pregovori dovršiti za nekoliko tjedana. Napomenuo je također kako Hrvatska i Norveška uspješno surađuju unutar NATO saveza.

Podsjetio je kako preko 100.000 norveških turista svake godine posjećuju Republiku Hrvatsku, što čini čvrstu sponu između dviju država, a posebice njezinih građana.

Ministri su također razmijenili gledišta o aktualnim političko-sigurnosnim prilikama u regiji jugoistočne Europe te razmotrili tijek NATO operacije u Libiji.

Ministar Jandroković izvijestio je ministra Størea o stavovima hrvatskog državnog vodstva vezanim uz nedavne presude Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, te pravnim aktivnostima koje će se poduzimati u drugostupanjskom postupku na pobijanju teza o udruženom zločinačkom pothvatu.



Priopćenja