Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji za novinare u povodu predstojećeg Apostolskog pohoda Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj

Ministar Jandroković istaknuo je kako je predstojeći posjet pape Benedikta XVI od iznimne važnosti za hrvatske vjernike, ali i sve građane Hrvatske. Napomenuo je pritom kako će papin pohod potvrditi privrženost i vjernost hrvatskog naroda Svetoj Stolici, koja traje već četrnaest stoljeća

Uz ministra Jandrokovića, kao predsjednika državnog Odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, konferenciji su nazočili i mons. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup, predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za doček Svetoga Oca, te mons. Enco Rodinis, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i glavni koordinator Organizacijskog odbora HBK za pripremu i praćenje pohoda Svetoga Oca.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je predstojeći posjet pape Benedikta XVI od iznimne važnosti za hrvatske vjernike, ali i sve građane Hrvatske. Napomenuo je pritom kako će papin pohod potvrditi privrženost i vjernost hrvatskog naroda Svetoj Stolici, koja traje već četrnaest stoljeća, te istaknuo kako hrvatski narod nikada neće zaboraviti da je Sveta Stolica među prvima priznala Republiku Hrvatsku.

Posjet dolazi i u važnom trenutku kada Republika Hrvatska ulazi u završnu fazu pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji za što se Sveta Stolica od hrvatske neovisnosti uvijek zalagala, kazao je ministar Jandroković, te podsjetio kako je i prilikom nedavne predaje vjerodajnica novog hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, papa Benedikt XVI istaknuo kako je Hrvatska povijesno sastavni dio europske obitelji, te će u toj obitelji znati sačuvati svoje kulturne i vjerske posebitosti.

Ministar je uputio zahvalu visokim predstavnicima Crkve na uspješnoj suradnji u dosadašnjem tijeku priprema posjeta. Podsjetio je i na održane sastanke državnog Odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca u kojem su se na najvišoj razini koordinirale pripreme od strane državnih i lokalnih tijela, a u što su bili uključeni predstavnici ureda Vlade Republike Hrvatske i Ureda Predsjednika Republike, resornih ministarstava, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Zagrebačkog Holdinga i Croatia Airlinesa. Osim toga održan je i niz sastanaka na operativnoj razini koji su se ciljano bavili pojedinim aspektima posjeta. Sva zaduženja raspoređena su po nadležnim resorima te se na istima kontinuirano radi.

Press centar za potrebe novinara za vrijeme papinog posjeta bit će smješten u hotelu Westin, a uskoro će započeti i postupak akreditiranja novinara za praćenje posjeta Svetog Oca.

Mons. Marin Srakić pozvao u ime svih biskupa vjernike da dođu na susret s papom Benediktom XVI. koji će se održati 4. i 5. lipnja u Zagrebu kako bi taj događaj ostavio traga u Crkvi u Hrvata i hrvatskom narodu.

Mons. Enco Rodinis predstavio je program posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj, a mons. Mijo Gorski obnovljenu stranicu www.papa.hr na kojoj će se moći naći sve informacije vezane uz predstojeći papin posjet.



Priopćenja