Državna tajnica za EI mr. sc. Marija Pejčinović Burić primila je ministricu za europske poslove Kraljevine Švedske Ceciliju Malmström

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić primila je u srijedu, 26. rujna 2007. godine, ministricu za europske poslove Kraljevine Švedske Ceciliju Malmström

Državna tajnica Pejčinović Burić i ministrica Malmström konstatirale su kako su odnosi Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Među svim skandinavskim zemljama, upravo s Kraljevinom Švedskom Hrvatska ima najrazvijeniju gospodarsku suradnju, istaknula je državna tajnica Pejčinović Burić.

U okviru teme o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji, državna tajnica Pejčinović Burić izrazila je zahvalnost na sveukupnoj dosadašnjoj podršci švedske strane Hrvatskoj, posebice u procesu pristupanja Europskoj uniji. Izvijestila je o tijeku pristupnih pregovora i naglasila kako vjerujemo da će predsjedanje Kraljevine Švedske u drugoj polovici 2009. godine biti za Hrvatsku od iznimne važnosti, budući da je cilj u tom periodu dovršiti pregovarački proces i potpisati Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ministrica Malmström kazala je da će proširenje Europske unije biti jedan od prioriteta švedskog predsjedanja Europskom unijom. Napomenula je da švedska strana prepoznaje napore koje Republika Hrvatska ulaže u pogledu pristupanja Europskoj uniji, te istakla daljnju podršku nastavku tih aktivnosti. Nedavni posjeti Republici Hrvatskoj visokih dužnosnika Kraljevine Švedske pokazatelj su daljnjeg produbljivanja bilateralnih odnosa, kazala je ministrica Malmström.

Stajališta hrvatske i švedske strane također su razmijenjena u pogledu odnosa u regiji.



Priopćenja