Republika Hrvatska osigurala nastavak prava na ulazak u susjedne EU članice s osobnim iskaznicama

Na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije, održanom 18. rujna 2007. godine u Bruxellesu, prihvaćen je hrvatski prijedlog da se u slučaju Republike Hrvatske usvoji iznimka od Šengenskih pravila glede ulaska u Europsku uniju, što će hrvatskim građanima omogućiti da državnu granicu s Italijom, Mađarskom i Slovenijom i dalje prelaze uz predočenje osobne iskaznice

Na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije, održanom 18. rujna 2007. godine u Bruxellesu, prihvaćen je hrvatski prijedlog da se u slučaju Republike Hrvatske usvoji iznimka od Šengenskih pravila glede ulaska u Europsku uniju, što će hrvatskim građanima omogućiti da državnu granicu s Italijom, Mađarskom i Slovenijom i dalje prelaze uz predočenje osobne iskaznice.

Ova jedinstvena iznimka od strogih pravila Šengenske pravne stečevine Europske unije potvrđuje kako EU u Hrvatskoj, s obzirom na status kandidata u pregovorima, prepoznaje vjerodostojnog partnera koji, kao budući član Unije, već jamči sigurnost graničnog sustava i poštivanje pravila Schengena.

Prihvaćeno rješenje za prelazak državne granice s osobnom iskaznicom, nakon ulaska Mađarske i Slovenije u Šengenski sustav, predviđa korištenje obrasca koji će biti jednokratan, besplatan i bez posebne sigurnosne zaštite. Izdavat će ga hrvatska granična policija na graničnom prijelazu prilikom izlaska iz zemlje. Predočenjem tog obrasca radi potrebnog unošenja štambilja osigurat će se poštivanje šengenskih pravila, a istodobno će se hrvatskim građanima omogućiti jednostavan prelazak granice bez dodatnih troškova.

Usvojeno rješenje odnosi se na pravo putovanja u Italiju, Sloveniju i Mađarsku uz predočenje osobnih iskaznica, dok je u slučaju putovanja dalje u tzv. Šengenski prostor potrebna putovnica. Vrijednost ovog rješenja svakako će najviše osjetiti građani u pograničnim područjima s tri susjedne EU članice.

Usvajanje hrvatskog prijedloga rezultat je višemjesečnog diplomatskog djelovanja, a kako će EU pratiti provedbu dogovorenog režima, za hrvatske državljane je osobito važno da poznaju svoja prava i da ih koriste na propisan način.



Priopćenja