Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić predvodila je hrvatsko izaslanstvo na sastanku državnih tajnika zemalja članica Kvadrilaterale

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić predvodila je hrvatsko izaslanstvo na sastanku državnih tajnika zemalja članica Kvadrilaterale, održanom u utorak, 9. listopada 2007. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija povodom završetka hrvatskog predsjedanja

Države članice Kvadrilaterale (Q4) - Italija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska - na sastanku u Zagrebu osvrnule su se na aktivnosti tijekom jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja te potvrdile svoju predanost nastavku suradnje u okviru ove regionalne inicijative četiriju susjednih i prijateljskih zemalja koje povezuje zajednička prošlost, ali i budućnost.

Zaključujući hrvatsko predsjedanje, državna tajnica Pejčinović Burić kao tri glavna područja buduće suradnje naglasila je potporu RH za punopravno članstvo u EU i NATO-u, usklađeno nastupanje u multilateralnim organizacijama u pitanjima od zajedničkog interesa te provedbu ključnih aktivnost na planu sigurnosne i obrambene suradnje, infrastrukture i transporta i unutarnjih poslova.

Razmatrajući aktualni proces restrukturiranja europske regionalne arhitekture, države članice Kvadrilaterale usuglasile su se o potrebi redefiniranja prioriteta i u okviru Kvadrilaterale. Posebno su naglasile potrebu jačanja političkog dijaloga o temama iz područja euroatlantskih integracija te jačanje uloge Kvadrilaterale u poticanju stabilnosti i prosperiteta jugoistočne Europe. Također je ukazano i na potrebu zajedničkog nastupa Kvadrilaterale u području, kao i potrebu zajedničkog i koordiniranog djelovanja unutar većih regionalnih organizacija (SEI, SEECP).

Države članice Kvadrilaterale ovom su prigodom potvrdile svoju potporu te ponudile pomoć Republici Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu.

Preuzimajući predsjedanje, Republika Mađarska predstavila je okvirni program aktivnosti kojim će se, kako je istaknuto, usredotočiti na aktivnosti i teme koje mogu predstavljati „dodanu vrijednost“ postojećim mehanizmima bilateralne i multilateralne suradnje.



Priopćenja