Drugi sastanak EU-RH Zajedničkog savjetodavnog odbora održan je u Splitu 5. listopada 2007. godine.

Drugi sastanak EU-RH Zajedničkog savjetodavnog odbora, zajedničkog tijela između Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i Republike Hrvatske, na kojem se uvodno obratila državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić održan je u Splitu u petak 5. listopada 2007. godine

Navedeni odbor, osnovan u ožujku ove godine, okuplja predstavnike socijalnih partnera i civilnog društva iz Hrvatske i EU i po prvi puta se sada sastao u Hrvatskoj.

Državna tajnica Marija Pejčinović Burić istaknula je važnost sudjelovanja Republike Hrvatske u zajedničkom tijelu s EGSO-om te važnost tema kojima se on bavi u kontekstu izazova s kojima se EU trenutno suočava. Zahvalila je na podršci koje EGSO daje hrvatskom pristupanju Europskoj uniji i istaknula da će ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo, kao 28. članice, omogućiti Hrvatskoj još bolji prosperitet i razvoj, ali i zasigurno pridonijeti razvoju stabilnosti na europskom kontinentu. Naglasila je da je proces pristupanja proces kojim se želi pridonijeti dobrobiti svih hrvatskih građana i u tom je smislu njihovo sudjelovanje u njemu iznimno bitno.

Tom prigodom Republiku Hrvatsku posjetio je Dimitris Dimitriadis, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora koji se na marginama skupa sastao s državnom tajnicom Pejčinović Burić.

Predsjednik EGSO-a Dimitriadis naglasio je da je svojim dolaskom u Republiku Hrvatsku i osobnim sudjelovanjem na ovom sastanku htio ukazati na važnost koju EGSO pridaje ovom Odboru te na vidljiv način podržati proces ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Anne-Marie Sigmund supredsjedateljica Zajedničkog savjetodavnog odbora sa strane EGSO-a i bivša predsjednica EGSO-a, predstavila je izvješće o Republici Hrvatskoj pod nazivom „Hrvatska na putu pristupanja“ u kojem je dana podrška ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju 2009. godine.

Na skupu se raspravljalo o stanju pristupnih pregovora, uz poseban osvrt na stanje u poduzetništvu i industrijskoj politici. Članovi Odbora izrazili su zadovoljstvo napretkom kojeg je RH ostvarila u proteklih nekoliko godina te važnosti uključenosti civilnog društva u taj proces.

Članovi EU-RH Zajedničkog savjetodavnog odbora predstavnici su Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, odnosno organizacija civilnog društva u Hrvatskoj. S hrvatske strane supredsjedateljica je Lidija Horvatić, direktorica Odjela međunarodne suradnje u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.



Priopćenja