Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Fransa Timmermansa

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 9. listopada 2007. godine, ministra za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Fransa Timmermansa, koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Timmermans izrazili su zadovoljstvo bilateralnim odnosima, u kojima nema otvorenih pitanja, a s tendencijom daljnjeg napretka. Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zahvalnost nizozemskoj strani na doprinosu kroz bilateralne programe pomoći, u čemu je Kraljevina Nizozemska pri vrhu kontributora.

U dijelu razgovora o gospodarskim odnosima, konstatiran je kontinuirani rast sveukupne bilateralne ekonomske razmjene, a ministrica Grabar-Kitarović naglasila je interes Republike Hrvatske za produbljivanjem suradnje na području turizma te poljoprivrede.

Izvijestivši ministra Timmermansa o hrvatskim ciljevima u pogledu pristupanja u punopravno članstvo u Europskoj uniji, kao i o aktualnom tijeku pristupnih pregovora, ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na dosadašnjoj podršci Kraljevine Nizozemske hrvatskim naporima u tom procesu i izrazila nadu u njezin nastavak. Ministri su također razmijenili mišljenja o budućem reformskom ugovoru Europske unije.

U kontekstu politike i suradnje Republike Hrvatske sa susjednim državama i u okviru inicijativa u regiji, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako su sigurnost i održiva stabilnost područja glavni ciljevi hrvatske vanjske politike u regiji.



Priopćenja