Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na 7. ministarskom sastanku država članica Jadransko-jonske inicijative i Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju

  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 16. svibnja 2022. u Tirani na 7. ministarskom sastanku država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), održanom u okviru 7. Foruma EUSAIR-a. Na sastanku je, u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, sudjelovao i državni tajnik Šime Erlić.
Sastanak je okupio visoke predstavnike deset država članica JJI/EUSAIR: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. 

U svom je izlaganju državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula važnost suradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative, koja traje već 22 godine. Podsjetila je kako je RH do sada tri puta predsjedala Jadransko-jonskom inicijativom, i u svakom je predsjedanju dala bitan doprinos jačanju učinkovitosti ovog formata regionalne suradnje. Ponovila je kako RH snažno podupire europsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Vezano za Strategiju Europske unije za jadransko-jonsku regiju, državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je presudnu važnost uspješnog povezivanja prioriteta strategije s izvorima financiranja u programskog razdoblju 2021.-2027., te pozvala na što skoriji dogovor oko budućeg oblika strukture za potporu upravljanju Strategijom. Naglasila je potrebu usklađivanja Strategije s novim prioritetima i izazovima te predložila razmatranje uključivanja novog tematskog područja vezanog za socijalna pitanja u Strategiju. Na sastanku je usvojena zajednička Deklaracija. Ovaj ministarski sastanak bio je zadnji događaj u okviru predsjedanja Republike Albanije Jadransko-jonskom inicijativom/EUSAIR-om. U razdoblju od 1. lipnja 2022. do 31. svibnja 2023. godine predsjedanje JJI/EUSAIR-om preuzima Bosna i Hercegovina.

Priopćenja