Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 14. i 15. svibnja na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Berlinu.

Prvog dana, 14. svibnja, NATO ministri raspravljali su o aspiracijama Finske i Švedske prema članstvu u NATO-u. Sastanku su se pridružili i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske koji su izvijestili saveznice o najnovijem razvoju događaja u njihovim državama vezano za nacionalnu sigurnost i buduće odnose s NATO-om.

Drugog dana sastanka, 15. svibnja, ministri država članica NATO-a raspravljali su, u savezničkom formatu, o ruskoj agresiji na Ukrajinu te njezinim posljedicama po europsku sigurnost, uključujući budući obrambeni postav NATO-a i odnos Saveza prema Rusiji. Izražena je snažna podrška Ukrajini u njezinom pravednom i obrambenom ratu protiv ruske invazije. Ministar Grlić Radman podsjetio je na posjet hrvatskog izaslanstva, predvođenog predsjednikom Vlade Plenkovićem, Kijevu 8.svibnja prilikom kojeg je potvrđen nastavak političke, diplomatske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini.  

Fokus savezničke rasprave bio je i novi Strateški koncept, najvažniji strateški dokument Saveza koji bi trebao pripremiti NATO za učinkovit odgovor na prijetnje i izazove tijekom idućeg desetljeća. Hrvatska je ponovila važnost kolektivne obrane koja ostaje ključnom svrhom Saveza. Posebno je naglasila i nužnost suradnje s partnerima, osobito onima s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti, u smislu jačanja sigurnosti na euroatlantskom prostoru. Hrvatski se ministar založio za snažniji angažman Saveza u odnosu na Zapadni Balkan, prostor od strateškog interesa za NATO te posebno istaknuo potrebu podrške potrebnim reformama u državama Zapadnog Balkana. U tom se kontekstu osvrnuo na potrebu podrške promjeni izbornog zakona u Bosni i Hercegovini na način da ona odražava istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u skladu s Daytonsko-pariškim mirovnim ugovorom.

Priopćenja