Državna tajnica Bušić na 5. susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić boravila je od 27. studenoga do 2. prosinca 2019. u Buenos Airesu. Osnovna svrha tog radnog posjeta bio je 5. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike, na kojem je dt Bušić sudjelovala u svojstvu osobne izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića...

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić boravila je od 27. studenoga do 2. prosinca 2019. u Buenos Airesu. Osnovna svrha tog radnog posjeta bio je 5. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike, na kojem je dt Bušić sudjelovala u svojstvu osobne izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike organizirala je Argentinsko-hrvatska gospodarska komora, a pokrovitelji su, među ostalima, bili Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Argentinskoj Republici. U Buenos Airesu okupili su se brojni predstavnici udruga i institucija hrvatskih iseljeničkih zajednica u državama Južne Amerike, kao i predstavnici hrvatskih državnih tijela, akademske zajednice, gospodarstva i medija, uključujući osobnog izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa.

Državna tajnica Bušić bila je 28. studenoga 2019. jedan od govornika na službenom otvaranju 5. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, nakon kojeg je slijedio prigodni festival hrvatske glazbe i folklora. Dan poslije sudjelovala je na panelu „Identitet i hrvatska kultura - Državljanstvo i povratak u Hrvatsku“, na kojem je održala izlaganje pod naslovom „Hrvatsko iseljeništvo kao bitan čimbenik u razvoju Hrvatske“. Među ostalim, državna tajnica Bušić istaknula je izniman doprinos hrvatskog iseljeništva u stvaranju i obrani suverene, samostalne i demokratske Republike Hrvatske. Južnoameričkim Hrvatima poručila je kako je uvjerena da  izvandomovinska Hrvatska i dalje želi djelatno pridonositi napretku države svoga podrijetla, sudjelovati u svim njenim uspjesima i biti na nju ponosna. Naglasila je kako se odnos Republike Hrvatske prema izvandomovinskim Hrvatima i njihovim potomcima nadopunjuje odnosom izvandomovinskih Hrvata i njihovih potomaka prema Republici Hrvatskoj. „To je dvosmjerna ulica. Svi zajedno pozvani smo učvršćivati stare i graditi nove mostove između domovinske i iseljene Hrvatske, uporno, strpljivo, dugoročno, pri čemu nam je potrebna i ona velikodušnost koja proizlazi iz svijesti da pripadamo istom narodu odnosno da potječemo iz istog naroda, da imamo zajedničke korijene“, kazala je državna tajnica Bušić.

Tijekom boravka u Buenos Airesu, državna tajnica Bušić imala je i niz drugih aktivnosti. Dana 27. studenoga 2019. posjetila je, zajedno s izaslanstvom MZO RH, Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, rektora Sveučilišta u Buenos Airesu Alberta Barbierija. Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Buenos Airesu imaju potpisan sporazum o akademskoj suradnji, kojim se potiče suradnja u prirodoslovnom, medicinskom i biomedicinskom području, agronomiji, veterini i jezikoslovlju.

Državna tajnica Bušić je 27. studenoga 2019. također nazočila domjenku, čiji je domaćin bio predsjednik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore Marcos Pejacsevich, a 29. studenoga 2019. bila je među uzvanicima na gala večeri, na kojoj su dodijeljena priznanja sudionicima 5. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike. Nadalje, posjetila je Hrvatski dom, kao i Argentinsko-hrvatski kulturni klub i Institut Studia Croatica. Važna tema razgovora bila je zaštita i očuvanje povijesne i kulturne građe hrvatske iseljeničke zajednice u Argentini. Razmotreni su različiti modaliteti angažmana relevantnih domovinskih institucija u provedbi toga projekta.

Zajedno s državnim tajnikom Milasom, državna tajnica Bušić položila je cvijeće kod spomenika podignutog u čast hrvatskih iseljenika u Argentini (Madre Inmigrante Croata, rad kipara Josipa Turkalja), na Trgu Republike Hrvatske. Na Groblju „San José de Flores“ položila je cvijeće i zapalila svijeću na posljednjem počivalištu hrvatskog književnika Josipa Cvrtile.

U nedjelju, 1. prosinca 2019., državna tajnica Bušić bila je nazočna misnom slavlju u Hrvatskom vjerskom središtu „Sv. Nikola Tavelić“, koje je predvodio fra Josip Peranić. S hrvatskim iseljenicima družila se i u Argentinsko-hrvatskom katoličkom središtu za mlade (Centro Católico Juvenil Argentino-Croata).

Cjelokupan program i lista sudionika 5. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike dostupni su na sljedećoj poveznici: https://diasporacroata.com/hr/naslovna/



Priopćenja