Ministar Grlić Radman sastao se s regionalnom predstavnicom UNHCR-a za Srednju Europu Montserrat Feixas Vihe

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine, s regionalnom predstavnicom UNHCR-a za Srednju Europu Montserrat Feixas Vihe...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine, s regionalnom predstavnicom UNHCR-a za Srednju Europu Montserrat Feixas Vihe.

Ministar Grlić Radman potvrdio je kako Hrvatska, nakon usvajanja Newyorške deklaracije o migrantima i izbjeglicama iz 2016. godine, aktivno podržava i provodi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo činjenicom da se UNHCR vrlo često referirao upravo na hrvatski sustav primanja i pružanja zaštite izbjeglicama i azilantima, koji je započeo devedesetih godina. Do ovoga trenutka je 250 sirijskih izbjeglica naseljeno u Hrvatskoj, a prema zadnjoj odluci Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska se obvezala primiti još 150 izbjeglica iz trećih zemalja i osoba bez državljanstva.

Ministar Grlić Radman pritom je naglasio kako je odgovornost Hrvatske, kao suverene države i članice Europske unije, ujedno zaštititi i nacionalnu i vanjsku granicu Europske unije i sigurnost hrvatskih građana, što je i jedan od prioriteta budućeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije - Europa koja štiti.

U okviru predstavljanja prioriteta budućeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, razmotrene su mogućnosti suradnje s predstavnicima UNHCR-a u području zaštite migranata i izbjeglica.



Priopćenja