Ministar Gordan Grlić Radman s ukrajinskim potpredsjednikom Vlade Dmytrom Kulebom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u petak, 29. studenoga 2019. godine, s potpredsjednikom ukrajinske Vlade za europsku i euroatlantsku integraciju...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u petak, 29. studenoga 2019. godine, s potpredsjednikom ukrajinske Vlade za europsku i euroatlantsku integraciju Dmytrom Kulebom.

Sugovornici su se složili da je ovaj sastanak pridonio jačanju daljnje suradnje i intenziviranju međusobnog dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Ukrajinu. Pohvalili su činjenicu da između dviju država nema otvorenih pitanja te da su Hrvatska i Ukrajina prijateljske i bliske zemlje, čija povijest suradnje ima duboke korijene.

Ministar Grlić Radman je podsjetio da je Ukrajina 1991. godine bila prva članica Ujedinjenih naroda koja je međunarodno priznala Hrvatsku. Pohvalio je, također, proces reformi koje provodi Ukrajina: „Ti napori nisu prošli nezapaženo unutar Unije, a Hrvatska je među državama članicama koja uporno ističe vaša postignuća. Podupiremo Ukrajinu u njezinoj težnji jačega povezivanja s Europskom unijom, kao i činjenicu da smo snažni zagovaratelji daljnjeg političkog udruživanja i gospodarske integracije Ukrajine u Europsku uniju“.

Ministar je izvijestio o tijeku priprema te prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, pri čemu je naglasio sastanak na vrhu Istočnog partnerstva, koji će se održati u lipnju 2020. godine.

Sugovornici su se osvrnuli na pomoć koju Hrvatska pruža Ukrajini kroz prijenos znanja i iskustava po pitanju europskih integracija i mirne reintegracije okupiranih područja - na čemu je potpredsjednik Kuleba zahvalio. Ministar Grlić Radman poručio je da sukladno Nacionalnoj strategiji za razvojnu suradnju, Hrvatska uspješno provodi projekte liječničke skrbi i psihosocijalne pomoći ukrajinskim ratnim veteranima te razminiranja. 

Potpredsjednik Kuleba izrazio je želju za uvođenjem direktnih zrakoplovnih linija na relaciji dvaju glavnih gradova Zagreb-Kijev, s obzirom na značajno povećanje posjeta turista u oba pravca.



Priopćenja