Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, drugu godinu za redom započeo...

Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, drugu godinu za redom započeo seminar za hrvatske gospodarske savjetnike. Seminar je uvodnim predavanjem otvorio predsjednik RH g. Stjepan Mesić. Predsjednik Mesić je naglasak u svom izlaganju stavio na potrebu jačanja i promocije izvoza RH u kojem značajnu ulogu može odigrati diplomatsko-konzularna mreža. Nakon što je iznio komparativne podatke o visini izvoza po glavi stanovnika u Hrvatskoj komparativnim tržištima govorio je o ključnim elementima koje bi sadržavala hrvatska gospodarska diplomacija.

U tom smislu istaknuo je ulogu diplomacije u pripremama službenih međudržavnih susreta, pregovaranju i sklapanju dvostranih ugovora iz područja gospodarstva te lobiranju u korist hrvatskih poduzetnika u sklapanju većih poslova u inozemstvu, za što su istaknuti pozitivni primjeri gospodarske suradnje između Hrvatske sa Francuskom, Ruskom Federacijom i Bavarskom. Predsjednik Mesić je također istaknuo i veću ulogu hrvatske gospodarske diplomacije u privlačenju stranih ulaganja pozivajući se na neka konkretna dosadašnja iskustva. Na kraju založio se za izgradnju modela gospodarske diplomacije uz zajednički nastup Ureda predsjednika Republike, Vlade, HGK, HABOR-a, HNB –a i hrvatskih poduzetnika.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula podsjetio je na prošlogodišnji seminar gospodarske diplomacije kada se raspravljalo o modelu gospodarske diplomacije koja Hrvatskoj treba, dok se na ovogodišnjem seminaru raspravlja kako što prije i učinkovitije primijeniti dogovoreni model. Naglasio je da su oba seminara obuhvatila 108 hrvatskih diplomata iz 60 diplomatskih i konzularnih ureda RH uz aktivno sudjelovanje predstavkina 16 vladinih i nevladinih institucija iz RH. Ministar Picula pozdravio je osnivanje Agencije za promicanje izvoza i ulaganja te upoznao skup s nedavnim osnivanjem Uprave za gospodarsku diplomaciju u MVP, kako bi ministarstvo što prije moglo kvalitetno ispuniti svoje obveze i na području gospodarskog dijela utvrđene vanjske politike RH. Naglasio je potrebu uključivanja različitih vladinih i nevladinih institucija u provedbi novog modela gospodarske diplomacije, pozivajući se na iskustva najrazvijenijih tranzicijskih država. Prisutne gospodarske diplomate ministar Picula upoznao je s recentnim vanjsko-političkim zbivanjima, također je i dao pregled bilateralnih gospodarskih ugovora s područja gospodarstva koje je do sada zaključila RH, a koji bi trebali znatno olakšati nastup hrvatskog gospodarstva u inozemstvu. S tim u svezi najavio je i susret i prezentaciju hrvatskih gospodarstvenika u Europskoj komisiji u Bruxellesu u listopadu ove godine, koji će doprijeti uspješnom predstavljanu Hrvatske u svijetu. Izgradnja i promocija slike Hrvatske kao uspješne priče uz izradu strategije nastupa Hrvatske u svijetu nužna je za ostvarenje vanjsko-političkih i gospodarskih ciljeva, naglasio je na kraju ministar Picula.

Sudionicima seminara obratio se i ministar gospodarstva gospodin Ljubo Jurčić, koji je izdvojio važnost buduće suradnje MVP i Agencije za promicanje izvoza i investicija u aktivnostima gospodarske diplomacije. Gospodarskim savjetnicima ministar Jurčić govorio je o procesu globalizacije i njegovim posljedicama na uspješnu provedbu gospodarske politike uključujući međunarodno gospodarske aktivnosti. Naglasio je ulogu gospodarskih savjetnika u promociji i privlačenju inozemnih ulaganja u Hrvatsku, te o potrebi razvijanja konkretnih industrijskih grana u osposobljavanju Hrvatske za jače izvozne aktivnosti. Ministar Jurčić je istaknuo i značaj aktivnosti gospodarskih savjetnika u izradi različitih gospodarskih analiza tvrtki u kojima djeluju hrvatski gospodarski savjetnici, uključujući potrebu izrade strategije nastupa hrvatskog gospodarstva na svakom pojedinačnom inozemnom tržištu.



Priopćenja