Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula uputio je odgovor Freimutu Duveu...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula uputio je odgovor Freimutu Duveu, OESS-ovom predstavniku za slobodu medija. Duve je u prethodnom pismu ministru Piculi izrazio rezerve prema izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Hrvatske, koje bi prema njegovom sudu mogle negativno utjecati na slobodu medija u Hrvatskoj.

U svojem je odgovoru ministar Picula istaknuo da je motiv izmjena zakona bio isključivo ispravljanje određenih nelogičnosti u dosadašnjim odredbama koje su bile bez ikakve praktične vrijednosti.

Što se tiče kaznenog djela klevete, sankcije koje su predviđene u hrvatskom Kaznenom zakonu spadaju među najniže u usporedbi s nekim razvijenim europskim demokracijama.

Ministar Picula obavijestio je g. Duvea da je u sklopu izmjena i dopuna Kaznenog zakona ukinut Članak 48. koji je određivao kaznenu odgovornost glavnog urednika na temelju objektivne odgovornosti.

Ministar Picula je napomenuo kako navedeni motivi, kao i same izmjene, pokazuju nastojanje Vlade Republike Hrvatske da se donese što bolji zakonski okvir za područje medija utemeljen na europskim vrijednostima i standardima.



Priopćenja