Božićna čestitka ministra Grlića Radmana Hrvaticama i Hrvatima te svim državljanima RH izvan Domovine

  • Slika
Drage Hrvatice i Hrvati, poštovani državljani Republike Hrvatske koji živite izvan Domovine,
 
Vjerujem da je i ova godina na izmaku bila izazovna za sve vas izvan Domovine, kao i za nas ovdje. Pandemija nas je svakodnevno podsjećala kako neizvjestan može biti svaki novi dan. Međutim, također vjerujem kako će svatko od vas, kao i ja osobno, moći pronaći makar jedan lijepi događaj ili trenutak za koji može reći da je vrijedilo to doživjeti. Stoga pokušajmo uvijek prizvati taj trenutak u svoje sjećanje i na njemu graditi optimizam za budućnost. 
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva u svijetu zabilježila su još jednu neuobičajeno izazovnu godinu koja nas je prisilila da iznova potražimo i izvučemo ono najbolje što u sebi imamo, polažući tu žrtvu na oltar Domovine.
 
Republika Hrvatska je diljem svijeta donirala cjepivo onima koji su u potrebi i koji nisu imali dovoljno, pokazujući time brigu za najpotrebitije. 
 
Mjera "Biram Hrvatsku" također je poticaj za povratak iseljenika i demografsku obnovu, kojom RH želi motivirati povratak iseljenika i njihovih potomaka, ohrabriti ih za pokretanje posla u Domovini novčanim poticajima te potaknuti populacijsku obnovu područja s izraženim iseljavanjem. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova provodi i mjeru za stipendiste iz Programa stipendiranja mladih kršćana iz zemalja u razvoju koji studiraju u Hrvatskoj, kako bismo im omogućili stjecanje znanja i naobrazbe za budućnost. Velika je uloga i naših predstavništava u svijetu u turističkoj i gospodarskoj promociji što se odrazilo na iznimno dobru turističku sezonu unatoč nepovoljnim uvjetima.
 
Dragi prijatelji, ne zaboravljamo nikada vaš doprinos u boljitku naše Domovine i vas koji vrijedno predstavljate sebe i nas u svijetu. Hvala vam na tome.
 
U godini koja dolazi, zasigurno ne bez izazova, mi ćemo obilježiti 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i stupanja u članstvo Ujedinjenih naroda, čime je okrunjena višestoljetna čežnja hrvatskog naroda za neovisnom i samostalnom državnom, uz vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Želim da zajedništvo, koje nas je resilo tih ratnih godina, prizovemo u sjećanje i pokušamo ujediniti naše snage, ljubav i vjeru kako bismo našu Domovinu mogli svakodnevno jačati i poboljšavati na radost i nasljeđe naraštaja koji dolaze. 
 
Drage Hrvatice i Hrvati, dragi državljani Republike Hrvatske, svima vam želim sretan i blagoslovljen Božić te obilje uspjeha i zdravlja u 2022. godini!

Priopćenja