U Vatikanskim Muzejima javnosti je prvi puta predstavljena mramorna spomen-ploča koju su u čast hrvatskog znanstvenika, isusovca J. R. Boškovića i engleskog matematičara Maira postavili 1809. godine Napoleonovi vojnici

U Vatikanskim Muzejima u četvrtak, 16. lipnja 2011. godine, javnosti je prvi puta predstavljena mramorna spomen-ploča koju su u čast hrvatskog znanstvenika, isusovca J. R. Boškovića i engleskog matematičara Maira postavili 1809. godine Napoleonovi vojnici-geografi na mauzoleju Cecilije Metelle na Via Appia Antica.

Spomen-ploču je 1997. godine u muzejskom lapidariju otkrio Giorgio Filippi, arheolog i voditelj odjela za epigrafiju. Ploča je skinuta s mauzoleja 1814. kada je prestala francuska vlast u Rimu i pohranjena u Vatikanske muzeje gdje ju je otkrio prof. Filippi.

O važnosti Boškovića za znanost i o njegovoj 300. obljetnici govorio je ravnatelj Vatikanskih muzeja A. Paolucci koji je spomenuo i Papin govor o Boškoviću u Hrvatskom narodnom kazalištu. Prof. Filippi potanko je govorio o svom otkriću, o potrazi za dokumentima vezanih uz ovu ploču te općenito o važnosti Boškovićevih matematičkih i geodetskih istraživanja. Proanalizirao je tekst s ploče koji je napisan na francuskom jeziku i dao njegov prijevod na talijanski.

Tulio Aebischer, profesor geografije na rimskom Sveučilištu La Sapienza, govorio je o važnosti Bošokovićeva rada za razvoj geografije i geodezije u srednjoj Italiji i u Papinskoj državi, posebno u svjetlu činjenice njegova određivanja Rimskog meridijana i geodetske baze na Via Appia Antica.

Na prijedlog Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj stolici prof. Filipi i Aesbacher sudjelovat će na simpoziju o Boškoviću koji će se održati na Gregorijani 10. prosinca 2011. a tom prigodom bit će izložena i ova spomen-ploča.

Filip Vučak
veleposlanik


Ostale vijesti