Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, 16. svibnja 2011. godine, u Rimu, na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda „Globalno upravljanje i reforma Vijeća sigurnosti UN-

Ministar Jandroković zahvalio je ministru vanjskih poslova Talijanske Republike Francu Frattiniju na organizaciji ove konferencije koja je pružila priliku za razmatranje postignutog napretka od prve takve konferencije održane prije dvije godine, kao i izazova s kojima se susreće reforma Vijeća sigurnosti

Ministar Jandroković zahvalio je ministru vanjskih poslova Talijanske Republike Francu Frattiniju na organizaciji ove konferencije koja je pružila priliku za razmatranje postignutog napretka od prve takve konferencije održane prije dvije godine, kao i izazova s kojima se susreće reforma Vijeća sigurnosti. Također je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem aktualnog predsjednika Opće skupštine UN-a Josepha Deissa.

Istaknuvši kako Vijeće sigurnosti ne odražava na adekvatan način geopolitičke realnosti današnjice, kao ni strukturu članstva UN-a u 21. stoljeću, ministar Jandroković ukazao je na potrebu njegove reforme, proširenja i unaprjeđenja metoda rada. Istovremeno, kazao je kako je potrebno imati u vidu da je reforma Vijeća sigurnosti dio cjelokupne reforme UN-a. U tom smislu podsjetio je da su mir, sigurnost, razvoj i ljudska prava međusobno ovisni i ojačavajući stupovi UN-ovog sustava, te poručio kako sveobuhvatna reforma UN-a može imati i izravan učinak na rad Vijeća sigurnosti.

Republika Hrvatska je otvorena prema ideji proširenja u obje kategorije članstva u Vijeću sigurnosti i smatra da bi se to trebalo postići na temelju proporcionalne zemljopisne raspodjele, te imajući u vidu povećani broj država članica UN-a tijekom posljednjih desetljeća, kazao je ministar Jandroković. U tom pogledu Hrvatska podupire legitimne aspiracije drugih zemalja i regionalnih skupina za pravedno predstavljanje, posebice skupina koje su podzastupljene, kao što su male i srednje velike države te države Afrike. Hrvatska posebno zagovara najmanje jedno dodatno mjesto u nestalnom članstvu Vijeća sigurnosti za istočnoeuropsku regionalnu skupinu.

Ministar je također istaknuo kako Republika Hrvatska cijeni dosadašnja poboljšanja u metodama rada i postignućima vezanima uz veću transparentnost djelovanja Vijeća sigurnosti. Izrazio je pritom uvjerenje kako postoji prostor za dodatna poboljšanja i to posebice u pogledu otvorenih briefinga predsjedništva i pomoćnih tijela, redovnih sastanaka sa zemljama koje sudjeluju u UN-ovim mirovnim operacijama, povećanja broja otvorenih sastanaka Vijeća i upotrebe suvremene tehnologije.

Podsjetivši kako je Republika Hrvatska i sama svjedočila složenosti rada Vijeća sigurnosti tijekom svog nestalnog članstva, a imajući u vidu brojne nove izazove diljem svijeta, ministar Jandroković poručio je kako je potrebno poduzeti sve napore u cilju učinkovitog i transparentnog ostvarenja funkcija i ovlasti Vijeća sigurnosti. To bi pridonijelo njegovoj vjerodostojnosti i potvrdilo središnju ulogu Ujedinjenih naroda u globalnom upravljanju, posebice u području mira i sigurnosti.

Zaključno, ministar Jandroković istaknuo je kako istinska reforma Vijeća sigurnosti zahtijeva široku potporu članica UN-a, a da bi se to ostvarilo potrebno je postići i brojne kompromise između glavnih aktera. U tom smislu izrazio je uvjerenje kako će i današnji sastanak dati novi poticaj aktualnim međuvladinim pregovorima te dovesti do dugo očekivanog rezultata, pri čemu Hrvatska ostaje aktivna u tom procesu i otvorena za suradnju.



Priopćenja