Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Na današnjoj međuvladinoj konferenciji Republika Hrvatska privremeno je zatvorila dodatna dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom - Poglavlje 11-Poljoprivreda i ruralni razvitak i Poglavlje 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, čime trenutno ima 30 privremeno zatvorenih, od ukupno 35 poglavlja

"izvor: The Council of the European Union"
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je u utorak 19. travnja 2011. godine, u Bruxellesu, hrvatsko izaslanstvo na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.


Na današnjoj međuvladinoj konferenciji Republika Hrvatska privremeno je zatvorila dodatna dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom - Poglavlje 11-Poljoprivreda i ruralni razvitak i Poglavlje 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, čime trenutno ima 30 privremeno zatvorenih, od ukupno 35 poglavlja.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu mađarskom predsjedništvu Europske unije i ministru vanjskih poslova Jánosu Martonyiu na organizaciji ove konferencije, te izrazio zadovoljstvo današnjim zatvaranjem dvaju pregovaračkih poglavlja, čime se daje dodatni poticaj dovršetku hrvatskih pristupnih pregovora koji su u svojoj završnoj fazi. Zahvalu je uputio i Europskoj komisiji te državama Unije na stručnoj pomoći i potpori koju pružaju Hrvatskoj na njezinom eurointegracijskom putu.

Kazao je pritom kako je Poglavlje 11-Poljoprivreda i ruralni razvitak važno, ne samo zbog cjelokupne Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, nego i zbog socijalnog i ekonomskog značaja poljoprivrednog sektora i njegovog razvoja u Hrvatskoj. Vezano pak uz zatvaranje Poglavlja 22- Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, ministar Jandroković istaknuo je kako će članstvom u Europskoj uniji Hrvatskoj biti pružene široke mogućnosti u okviru sudjelovanja u Kohezijskoj politici. Izrazio je također uvjerenje da će sredstva iz Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske unije učinkovito pridonijeti dobrobiti hrvatskih građana i regija.

Ministar Jandroković napomenuo je kako će Republika Hrvatska i u narednom razdoblju uložiti sve potrebne napore kako bi zatvorila preostala poglavlja, a glavnina napora bit će pritom usmjerena na ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja 8-Tržišno natjecanje i 23-Pravosuđe i temeljna prava. U tom smislu potvrdio je spremnost Hrvatske za nastavkom restrukturiranja brodograđevnog sektora, provedbom reformi u području pravosuđa i javne uprave, osiguranjem najviših standarda za zaštitu temeljenih prava i prava manjina, borbom protiv korupcije na svim razinama, te punom suradnjom s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu.

Podsjetio je kako je značajan napredak u pogledu ispunjavanja mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 istaknut i u nedavnom privremenom izvješću Europske komisije, a priznanje na dosadašnjim postignućima te poruke ohrabrenja dane su i tijekom nedavnog posjeta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa Zagrebu.

U tom smislu ministar Jandroković ponovio je kako hrvatska Vlada ostaje odlučna u namjeri da ostvari cilj vezan uz dovršetak pregovora do kraja lipnja ove godine, te na tome nastavlja predano raditi.

Ministar vanjskih poslova Republike Mađarske János Martonyi kazao je na konferenciji za novinare održanoj nakon današnjih sastanaka kako je završetak pristupnih pregovora u lipnju ambiciozan, ali i dostižan cilj, te iako to sada nitko ne može jamčiti, svi su spremni učiniti sve da se to i ostvari.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da Komisija ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u Europske unije.



Priopćenja