Izložba radova hrvatskih i mađarskih slikara Hommage Prici svečano je otvorena u Kis Galériji u Pricinom rodnom gradu Pečuhu, 19. travnja 2011. godine

Izložba radova hrvatskih i mađarskih slikara Hommage Prici svečano je otvorena u Kis Galériji u Pricinom rodnom gradu Pečuhu, 19. travnja 2011. godine.

Zaklada Zlatko i Vesna Prica utemeljena je 2006.godine, a osnivači su, uz udovicu akademika Price, gradovi Pečuh i Samobor, kojima se ove godine službeno pridružio i istarski Tar-Vabriga. Zaklada djeluje na približavanju hrvatskog i mađarskog likovnog obrasca javnosti, posebice mladim umjetnicima, potiče suradnju među gradovima u kojima je hrvatski slikar i kipar Prica djelovao, a međunarodnim konferencijama i likovnim susretima čuva i promiče njegovo djelo. U živopisnoj kući i ateljeu u Tar-Vabrigi, koji je Prica smatrao jednim od svojih zavičaja, održavaju se tradicionalne likovne radionice. Djela 32 likovnih umjetnika iz Mađarske i Hrvatske s preko 50 radova nastalih na likovnim radionicama u Tar-Vabrigi u organizaciji Zaklade, čini kvalitetan i likovno raznorodan postav  i ove izložbe u Pečuhu.

Pred mnogobrojnim posjetiteljima izložbu je otvorio dr. Péter Hoppál, predsjednik Odbora za kulturu Pečuha, parlamentarni zastupnik i ovogodišnji zamjenik predsjednika Zaklade. Uvodnim govorima svoj prinos otvaranju izložbe dali su dogradonačelnik Samobora Hrvoje Frankić, Anton Stojnić, predsjednik Općinskog vijeća Tar-Vabrige i Ljiljana Pancirov, generalna konzulica RH u Pečuhu.

Općina i Turistička zajednica Tar-Vabrige u Hrvatskom kulturnom klubu August Šenoa pripremile su za posjetitelje izložbe prateće turističko-gastronomsko predstavljanje.




Ljiljana Pancirov
Generalna konzulica



Ostale vijesti