Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sedmom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije

Sastankom je, u ime Europske unije, predsjedavao ministar vanjskih poslova Republike Mađarske János Martonyi, a nazočan je bio i povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle

"izvor: The Council of the European Union"
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sedmom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, koji je održan u utorak, 19. travnja 2011. godine, u Bruxellesu.

Sastankom je, u ime Europske unije, predsjedavao ministar vanjskih poslova Republike Mađarske János Martonyi, a nazočan je bio i povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle. Sugovornici su rekapitulirali pristupni proces Republike Hrvatske s Europskom unijom u posljednjih godinu dana, odnosno od ožujka 2010. godine kada je održan šesti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Ministar Jandroković naglasio je kako je Republika Hrvatska učinila značajan napredak od posljednjeg sastanka Vijeća, kontinuirano izvršavajući obveze preuzete Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju te u okviru pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Izrazivši uvjerenje u skorašnje postizanje cilja punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, ministar je naglasio kako se dosadašnji napredak Hrvatske očituje i u vidu 34 otvorena poglavlja te, nakon danas održane međuvladine konferencije za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji, ukupno 30 zatvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima. Dodao je pritom kako cilj Hrvatske i nadalje ostaje završiti pristupne pregovore do lipnja ove godine, za vrijeme aktualnog mađarskog predsjedanja Unijom.

Vezano za aktivnosti koje Republika Hrvatska poduzima glede ispunjavanja političkih kriterija za članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković izvijestio je sudionike sastanka o postignutom u reformi pravosuđa, a posebice o naporima Vlade Republike Hrvatske pri ispunjavanju mjerila u Poglavlju 23- Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska je također postigla značajne rezultate u borbi protiv korupcije, potvrdivši politiku Vlade u pogledu nulte tolerancije u tome području, kazao je ministar Jandroković.

Izvijestio je i o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, aktivnostima stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava, kao i o zaštiti prava nacionalnih manjina te općenito zaštiti ljudskih prava. U pogledu reforme državne uprave, ministar je naglasio poseban značaj koji se pridaje racionalizaciji organizacijskih struktura i smanjenju broja državnih službenika u javnim državnim tijelima.

Vezano za gospodarske kriterije te kriterije vezane uz usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, ministar Jandroković istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske intenzivno nastavlja implementirati Program gospodarskog oporavka s ciljem povećanja gospodarskog rasta. Kazao je pritom kako se i nedavnim imenovanjem potpredsjednika Vlade za investicije daje dodatni značaj predanosti koju hrvatska Vlada pridaje poboljšanju poslovne i investicijske klime u Hrvatskoj.

Podsjetio je također kako je tijekom proteklih godinu dana Hrvatska postigla napredak i u nastavljenom usklađivanju zakonodavstva i jačanju administrativnih sposobnosti u područjima poljoprivrede, okoliša i regionalne politike, što je omogućilo privremeno zatvaranje tih zahtjevnih poglavlja. Osvrnuo se i na dosadašnje ispunjavanje kriterija za zatvaranje Poglavlja 8- Tržišno natjecanje, te izrazio zadovoljstvo suradnjom s Europskom komisijom u pogledu restrukturiranja brodograđevnog sektora u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja