Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković je u utorak, 18. svibnja 2010. godine, održao uvodni govor na Kolokviju „Sadašnja kretanja na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji Hrvatskog sabora, Izaslanstva Hrvatskog sabora u Skupštini Zapadnoeuropsk

Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije djeluje kao međuparlamentarna skupština za pitanja europske sigurnosne i obrambene politike, kao i za daljnji razvoj civilnih i vojnih sposobnosti struktura Europske unije

Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije djeluje kao međuparlamentarna skupština za pitanja europske sigurnosne i obrambene politike, kao i za daljnji razvoj civilnih i vojnih sposobnosti struktura Europske unije. Kolokvij su otvorili potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, u ime Parlamentarne skupštine Zapadnoeuropske unije Robert Walter i voditelj Izaslanstva Republike Hrvatske pri Parlamentarnoj skupštini dr. sc. Zdenko Franić. Izaslanstvo Hrvatskog sabora pridruženi je član Skupštine Zapadnoeuropske unije od 2005. godine.

Istaknuvši iznimnu vrijednost kvalitetnih rasprava i Izvješća Skupštine Zapadnoeuropske unije, državni tajnik Plenković osvrnuo se na stanje u području jugoistočne Europe u kontekstu desete obljetnice zagrebačkog Sastanka na vrhu 2000. godine kada je regiji po prvi puta jasno iskazana perspektiva članstva u Europskoj uniji, a uoči ministarskog sastanka u Sarajevu 2. lipnja 2010. godine.

Nakon što je ostvaren jedan od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, ulazak u članstvo Sjevernoatlantskog saveza u 2009. godini, Republika Hrvatska je pred ostvarivanjem članstva u Europskoj uniji. Hrvatski pristupni pregovori nalaze se u završnoj fazi, kazao je državni tajnik i istaknuo predanost dovršetku pregovaračkog procesa do kraja ove godine, nakon čega će uslijediti potpisivanje Ugovora o pristupanju. Dodao je kako će Hrvatska svojim primjerom priključenja Uniji dati poticaj i ostalim zemljama u regiji u provođenju potrebnih reformi i prilagodbi europskom zakonodavstvu. U tom kontekstu podsjetio je da je Republika Hrvatska uručila prijevode pravne stečevine premijerima zemalja jugoistočne Europe.

Zaključno je državni tajnik Plenković istaknuo ulogu Republike Hrvatske u misijama Europske unije, posebice u Misiji EULEX na Kosovu s ciljem uspostavljanja vladavine prava u toj zemlji i na kontinuiranu logističku potporu provedbi vojne (EUFOR ALTHEA) i civilne (EUPM) misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Priopćenja