Ministar Gordan Jandroković primio je skupinu veleposlanika akreditiranih pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju u sklopu njihovog posjeta zemljama jugoistočne Europe u kojima djeluje OESS

Na sastanku su sudjelovali i ministar pravosuđa Ivan Šimonović te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Stanko Janić

Na sastanku su sudjelovali i ministar pravosuđa Ivan Šimonović te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Stanko Janić.

Ministar Jandroković izrazio je nadu da će veleposlanici OESS-a tijekom svog boravka u Republici Hrvatskoj biti u prilici osvjedočiti se u pozitivne rezultate rada Vlade Republike Hrvatske u ispunjavanju preostala dva mandatna pitanja Ureda OESS-a u Zagrebu. Dodao je kako su spomenute obveze u Vladi Republike Hrvatske ocijenjene prioritetnima.

Također se osvrnuo i na vanjskopolitičke rezultate Republike Hrvatske te posebno izdvojio prošlogodišnje primanje u punopravno članstvo NATO-a i završnu fazu pregovora s Europskom unijom. Ponovio je i podršku hrvatskih vlasti državama jugoistočne Europe tijekom njihova približavanja euroatlantskim integracijama. U tom kontekstu ministar Jandroković podsjetio je veleposlanike OESS-a na predaju prijevoda pravne stečevine Europske unije na hrvatskom jeziku državama regije, na jasnu i bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini vezano uz pozivanje u Akcijski plan za članstvo NATO-a te na nedavnu međunarodnu konferenciju „Trajna rješenja za izbjeglice i prognanike - suradnja država regije“, održanu u Beogradu. Na njoj je ponovljen hrvatski stav prema pitanju prognanih i izbjeglih osoba koji se temelji na depolitiziranom, humanom i individualnom pristupu navedenom pitanju, sukladno međunarodnim standardima i usmjeren prema osobama u stvarnoj potrebi socijalne pomoći.

Glede suradnje s Uredom OESS-a u Republici Hrvatskoj, ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo konstruktivnom i plodnom suradnjom, ali i rezultatima suradnje koji su konkretni i mjerljivi. Također je istaknuo kako Republika Hrvatska aktivno prati rasprave o sigurnosti koje se održavaju u sklopu OESS-a te je zainteresirana za stvaranje učinkovitijih sigurnosnih institucija i mehanizama. Pokretanje Krfskog procesa, kao novog okvira za raspravu o sigurnosnoj situaciji u okviru OESS-a, prema riječima ministra, izuzetno je korisno u identificiranju problematičnih područja i pronalaženju odgovora za postojeći sustav sigurnosti u Europi.

Ministar Šimonović prezentirao je aktivnosti i postignuća u području procesuiranja ratnih zločina, a državni tajnik Janić provedbu stambenog zbrinjavanja za bivše nositelje stanarskog prava.



Priopćenja