Spremni smo za nove pregovore o ribolovnoj zoni

Nakon sastanka Kvadrilaterale dojam je kako su s političkih odnosa s Italijom i Slovenijom uklonjene dvije velike blokade. - Taj dojam je djelomično točan. Kvadrilaterala se ovim sastankom vratila svom izvornom polazištu, iz vremena kad je osnovana kao trilaterala za pomoć Sloveniji i Mađarskoj na putu u EU i NATO. Naša ideja bila je da ta inicijativa sada to isto učini za Hrvatsku, što je i dogovoreno. Kvadrilaterala je pomoć Hrvatskoj na putu prema EU i NATO u završnom dokumentu istaknula kao svoj prioritet.

Sada kada su premijeri Sanader, Rop i Berlusconi napravili svoj posao na stvaranju pozitivne atmosfere, traženje rješenja otvorenih pitanja bit će posao stručnjaka i diplomacija. Što će vam biti najpreče i gdje očekujete najviše posla? - Teško je sada govoriti o dinamici. Prvi sastanci bit će naša potvrda onoga što je poručio premijer, dakle da smo odlučni o svakom pitanju razgovarati u pozitivnoj, prijateljskoj atmosferi. No, tek će se vidjeti koji će problemi biti najteži, a koji će se pokazati vremenski najprečima za rješavanje.

Delo je objavilo dogovor Berlusconi - Rop po kojem, ako se do lipnja ne postigne dogovor oko ribolovne zone, te dvije zemlje traže intervenciju Europske komisije, a u krajnjem slučaju i odgodu primjene mjera zone? - Spremni smo se dogovarati o provođenju odluke o ribolovnoj zoni u djelo. Odluku je donio Hrvatski sabor i bez obzira na to što smo je kao ondašnja oporba kritizirali, moramo je provoditi u djelo i nemamo je namjeru mijenjati. Osim toga, razlozi za usuglašavanje s Italijom i Slovenijom nisu jednaki i, konačno, naše je ključno pitanje približavanje članstvu u EU i NATO-u. Sve ostalo su pitanja koja će se rješavati, ali nemaju takvu važnost.