Diplomacija ne smije bez gospodarstva

Nakon što je bivši direktor brodogradilišta »Kraljevica« Vladimir Vranković imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, a Srećko Šestan za pomoćnika ministra kulture, još je jedan Riječanin, a riječ je o Davidu Sopti, krenuo put Zagreba, u izvršnu vlast. Sopta je početkom ovog tjedna imenovan za pomoćnika ministra vanjskih poslova u Upravi za gospodarsku diplomaciju. Diplomirani inženjer strojarstva, 34-godišnji David Sopta, od samih početaka uključen u Hrvatsku demokratsku zajednicu.

- Za mene kao mladog čovjeka postavljanje na tu funkciju je veliki osobni izazov, čast i isto takva obveza. S obzirom na to da sam dobio bezrezervnu podršku, nisam uopće dvojio da li prihvatiti ponuđenu funkciju. Očito je u meni prepoznata osoba koja taj posao može odraditi na obostrano zadovoljstvo.

Gospodarska diplomacija dosad u okviru Ministarstva vanjskih poslova gotovo da i nije postojala? - U okviru Ministarstva vanjskih poslova ministar Miomir Žužul među ostalim u njegovom radu naglasak namjerava staviti na gospodarsku diplomaciju. Mišljenja je, i s time se slažem, da diplomacija ne može i ne smije biti odvojena od gospodarstva. Diplomacija, dakle, definitivno mora biti okrenuta gospodarstvu i, dakako, suprotno. Ta Uprava se nalazi među pet prioriteta hrvatske diplomacije, uz EU, NATO, odnose sa susjedima i stvaranje prave slike o Hrvatskoj.

Imate li informacije hoće li još netko iz Rijeke uskoro biti imenovan na neku sličnu i važnu funkciju? – Nadam se kako će se još mladih Riječana naći u izvršnoj vlasti. Uvođenje mladih ljudi u izvršnu vlast na tragu je razmišljanja i funkcioniranja premijera Ive Sanadera i njegove Vlade. Smatram da upravo mi, mladi ljudi, neopterećeni prošlošću i bilo kakvim aferama, možemo pomoći Hrvatskoj.