Organizirao sam bivšem ministru razgovor s ljudima iz američke tvrtke

S Miomirom Žužulom, ministrom vanjskih poslova RH razgovarali smo neposredno nakon njegovog povratka sa službenog posjeta Republici Malti. Za vrijeme tog posjeta eskalirala je »afera Bechtel«.

Spekulacija oko »Bechtela« je bezbroj...? - Ovdje bi trebalo razdvojiti dva elementa: prva je priča o meni. Za ovih šest mjeseci sastao sam se najmanje s tridesetak velikih svjetskih kompanija – iz svih dijelova svijeta, koje su nam interesantne kao potencijalni partneri. Na takav način sam se susreo i s Bechtelom sada kad su dolazili. Činjenica je, ponavljam, da sam jedno vrijeme radio kao konzultant za cijeli niz tvrtki i to kao konzultant za Europu, posebno za jugoistočnu Europu... Neka se ovi koji me sada napadaju prisjete koje sam velike firme u to vrijeme doveo u Hrvatsku. Ni jedna nije napravila posao, jer se s njima nije mogao napraviti posao za dobrobit Hrvatske, jer naprosto nisu naučili kako to vani funkcionira: ne postoji ozbiljna firma u svijetu koja dobija i radi poslove na način da daje proviziju!

Privatni konzultant

Što, nema onog »IMT« – »Ima l' mene tute?« - Tako je. Ja ne sugeriram da je to razlog zašto velike firme nisu dobijale poslove u Hrvatskoj. Razloga ima puno. Znači, ja sam od 2000. pa do izbora prošle godine dijelom radio kao konzultant s washingtonskom firmom »Livingston-Muppet«, a dijelom i kao privatni konzultant na sveučilištu u Princeton kao što to radi i cijeli niz profesora, političara i drugih uspješnih ljudi. Znači li to da sad te firme ne smiju raditi s Hrvatskom zato što sam ja tu ministar? To je apsurd! Znači li to da Hrvatska ne treba ići ni u NATO zato što sam bio i konzultant za NATO? Što je onda s ministrima koji dođu iz hrvatskih firmi? Je l' to znači da Vlada ne smije raditi s tim firmama dok su oni ministri?

Koji je drugi dio priče? - Drugi dio priče je priča s »Bechtelom«. One elemente koje znam treba javnosti reći jasno i glasno: prvo, ukoliko je ugovor s »Bechtelom« loš, zašto ga Račanova Vlada nije poništila? Pa imala je mogućnosti! Oni su u međusobnom dogovoru od gradnje dionice Zagreb – Sisak koji je »Bechtel« davno potpisao u zamjenu da se može raditi neka druga dionica. Ako su oni mislili da ugovor treba razvrgnuti, zašto to nisu napravili? Nekakav valjda razlog postoji zašto nisu poništili ugovor.

Dirnulo se u koječije interese

Jedan od najglasnijih je bivši ministar Radimir Čačić, iz čijih izjava proističe kao da je ugovor s »Bechtelom« razvrgnut i da više ta tvrtka u Hrvatskoj nema što tražiti. Kako je izgledao razgovor koji ste svojedobno dok je on bio ministar, organizirali između njega i ljudi iz »Bechtela«?/em>- Ovdje se vjerojatno dirnulo u koječije interese i financijske i kojekakve druge. Ne bi bilo korektno da možda ja koji sam uvijek svoj posao radio kao profesionalac komentiram te sastanke na kojima sam nazočio. Čudi me samo zašto me sad prozivaju za ono što je notorna činjenica. Ali, ne bih ulazio u sadržaj tih sastanaka, jer bi to bilo neprofesionalno i nekorektno. Međutim, govoreći o gospodinu Čačiću ono što mogu spomenuti je to – a što naša javnost lako može provjeriti – da je prije samo nekoliko tjedana on prozivao istu ovu Vladu za istu autocestu – da je navodno kriva za zakašnjenje jer nije na vrijeme potpisala novi ugovor s »Bechtelom«?!Sve ovo što govorim piše u mom službenom životopisu, pa ne treba nikakvo novinarsko istraživanje da bi se to utvrdilo. Međutim, oni koji su pokrenuli ovu priču znaju da je to tako, jer su i oni, uključujući i Račana i Čačića, bili na tim razgovorima koje sam im organizirao – jer su sami to od mene tražili! Ali, sad su lansirali priču da sam to radio i nakon što sam postao ministar vanjskih poslova, a to je naprosto laž i izmišljotina.