Talijani stižu iz 12 luka

Možda bi se, na temelju nekih povuci-potegni odnosa oko gospodarskog pojasa u Jadranu ili plaćanja odštete talijanskim izbjeglicama za imovinu napuštenu nakon Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, moglo zaključiti kako politički odnosi između Zagreba i Rima nisu najbolji, pa da imaju odraza i na ekonomske odnose, ali nije tako. O tome razgovaramo s hrvatskim veleposlanikom u Rimu Dragom Kraljevićem.

Dakle, kakva su talijanska ulaganja u hrvatsko gospodarstvo i kakva je robna razmjena s Italijom?- Za prvih pet mjeseci ukupna robna razmjena s Italijom iznosila je 1,894 milijardi dolara, a od toga 737 milijuna bio je naš izvoz u Italiju. To čini oko 35,2 posto izvoza u EU, ili 23,7 posto ukupnog našeg izvoza. Italija premašuje ukupnu robnu razmjenu s Njemačkom za 39 posto.

Koji je za talijansko tržište najveći interes, što Hrvatska najviše izvozi i može izvoziti?- Mogu kazati da se intenzivno razgovara o mogućnostima plasmana naših novih proizvoda na talijansko tržište. Jedna od takvih mogućnosti je plasman naših proizvoda putem grupacije talijanskih COOP-a (zadruga, koje imaju svoje trgovine). U lipnju su počeli razgovori o toj temi između predstavnika Podravke, Lure, Vindije, SMS-a, Gavrilovića i još nekih hrvatskih tvrtki. Ovo je dobar početak jer je talijanski COOP jedna od najvećih distribucijskih mreža u Italiji s 1250 prodajnih centara koji pokrivaju oko 18 posto talijanskog tržišta.Zasad je najbitnije što je dogovorena daljnja dinamika radnih sastanaka i načelni pristup oko plasmana hrvatskih proizvoda na talijanskom tržištu. To je dobar znak koji govori da hrvatske tvrtke sve bolje prepoznaju EU tržište kao svoje "prirodno" tržište. Italija je bez sumnje jedno od tih tržišta koje našim tvrtkama pruža velike mogućnosti za nove plasmane.

Bilo je u nekim krugovima u Hrvatskoj primjedbi na slabu prezentaciju Hrvatske u talijanskim medijima?- Premda još nisam zadovoljan ukupnom prezentacijom Hrvatske u talijanskim medijima, situacija se u posljednje vrijeme donekle popravila. Primjerice, časopis "In Viaggio" u izdanju Mondadorija nedavno je posvetio tematski broj - reportažu o Hrvatskoj pod naslovom "Hrvatska i njezini otoci". To je svojevrstan vodič na kojem se na 180 stranica nižu slike hrvatskih gradova i otoka, muzeja, galerija, dvoraca ...Zatim, moram spomenuti hvalevrijednu emisiju na nacionalnoj televiziji RAI 2 koja je nedavno emitirana. Riječ je o emisiji "Sereno variabile - Speciale Istria" koji je našoj zemlji posvetio punih 45 minuta. Inače, to je jedna od najpopularnijih emisija koja se bavi turizmom, a prikazuje se u najgledanijem terminu - subotom od 19 do 19.45. Valja spomenuti i tjednik "Tribuna economica" koji je posvetio punih 19 stranica Hrvatskoj ... Ove godine hrvatski turizam očekuje ponovno najezdu talijanskih turista. No hoće li, kao nekih prošlih godina, biti primjedbi na povezanost, posebno trajektima i brodskim linijama prema jugu Dalmacije? - Do 2000. godine imali smo tri stalne brodske linije koje su povezivale dvije jadranske obale. Danas se taj broj znatno povećao, ovoga ljeta iz 12 talijanskih gradova polaze brodovi prema našoj obali. To je pokazatelj povećanja turističkog i robnog prometa između dvije obale. Procjena je do bi ovoga ljeta broj turista u Hrvatskoj iz Italije mogao biti veći za tri do pet posto u odnosu na 2003. godinu. Posebno raste broj talijanskih turista iz srednje i južne Italije.