Ministar vanjskih poslova najavio za SN: Neka Vatreni blistaju kao i u Francuskoj '98.

Poznato je da je naš ministar vanjskih poslova i europskih integracija, dr. sc. Miro Kovač (47) francuski đak i da je doktorirao iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu, kao i da je u studentskim danima u francuskoj metropoli živio u stanurdquo od cca 12 kvadrata. Poznato je i da je dr. Kovač iskonski poliglot, da uz francuski jezik na kojem je doktorirao kao materinski govori njemački (školovao se i u Njemačkoj), engleski, te talijanski i nizozemski. Manje je poznato da je ministar, inače rođen u Splitu, veliki zaljubljenik u nogomet, da ga je aktivno igrao te okušao sreću i na probi u Dinamu. Kad nije prošao, posvetio se školovanju i znanstvenoj karijeri što je očito za njega (i Hrvatsku) bio pun pogodak.

Dr. Kovač ranije, dok se nije suočio s ministarskim obvezama, bio je čest gost na nogometnim tribinama, a kao pravi vatreni navijač pratio je Vatrene u povijesnom pohodu do bronce u Francuskoj 1998. godine. Ministar danas neće stići u svojrdquo Pariz, a dan uoči velikog okršaja Hrvatske i Turske proveo je u Austriji na Europskom forumu Wachau. Naravno, prijenos utakmice na TV-u neće propustiti, a našao je vremena i za nekoliko nogometnih pitanja.

Kao momčad do uspjeha

Gospodine ministre, veliki ste nogometni fan, nekad ste ga i aktivno igrali, pravi ste navijač hrvatske reprezentacije, što očekujete od nastupa Vatrenih na Euru u Francuskoj?

- Od naših Vatrenih na ovom prvenstvu očekujem sjajne utakmice. Uvjeren sam da će naši dečki dati sve od sebe. Naša je momčad iznimno kvalitetna i može pobijediti svakoga. Bio sam u Francuskoj na utakmicama naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. Francuska nam kao zemlja domaćin očito leži. Ali bit će potrebna i doza sreće.

Koliko će značiti prva utakmica Hrvatska - Turska na Parku prinčeva i koji bi se ishod usudili prognozirati?

- Ako se prisjetimo utakmice s Turskom u Beču na Europskom prvenstvu 2008. godine, vjerujem da su naši igrači još motiviraniji pobijediti.

što mislite da je glavna snaga hrvatske reprezentacije? Imate li među igračima nekog svog favorita od kojeg posebno očekujete da zablista na ovom Euru?

- Glavna snaga hrvatske reprezentacije su, čini mi se, osjećaj zajedništva i spoj mladosti i iskustva. Ne bih nikoga izdvajao, samo kao momčad možemo ostvariti uspjeh. I vjerujem da ćemo pod vodstvom izbornika Čačića to i ostvariti.

Čiji su političari/državnici, iz koje zemlje, najviše zagrijani za nogomet i prate ga? Jeste li uoči Eura imali prilike razgovarati o nogometu s kolegama iz neke druge zemlje?

- Sigurno da mnogima nije svejedno igrati protiv Hrvatske - kvalitetna smo momčad s izvrsnim igračima. Jučer sam u Austriji imao prilike sresti neke od kolega čije momčadi sudjeluju na Euru. Svima sam zaželio puno sreće i dobre igre, a Hrvatskoj pobjede.

Koliko uspjeh hrvatskih nogometaša na Euru može imati utjecaja na raspoloženje nacije? Brinete li se zbog mogućih novih huliganskih izgreda zbog kojih je Hrvatska već bila strogo kažnjavana? Koliko je realna opasnost od terorističkih napada?

- Francuske i ostale sigurnosne i policijske snage maksimalno su usredotočene pružiti sigurnost svim navijačima. Kao što znate, i naši policajci sudjeluju u osiguranju na Euru. Mnogo je specijalnih jedinica, uvedene su dodatne mjere sigurnosti. Vjerujem u naše navijače da će ponosno predstavljati Hrvatsku na prvenstvu - u navijačkom duhu, kako u Francuskoj, tako i Hrvatskoj. I naposljetku, hrvatska nogometna reprezentacija i naši Vatreni više su se puta unazad 25 godina pokazali kao odlični, dapače najbolji promicatelji Hrvatske u svijetu, ponajviše broncom 1998. godine, pa vjerujem da će opet u Francuskoj 18 godina poslije biti na ponos svih naših ljudi! Želim im svu sreću, s ponosom ćemo ih pratiti i bodriti! Intervju možete pročitati i ovdje:
http://sportske.jutarnji.hr/euro2016/ministar-vanjskih-poslova-najavio-za-sn-neka-vatreni-blistaju-kao-i-francuskoj-98./4427148/