Jačanje misija pri Europskoj uniji i NATO-u

Nakon objave vrlo pozitivnog avisa ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nazdravljajući uz čašu šanjca odgovorio nam je na nekoliko pitanja.

Zašto ste u svom obraćanju zahvalili bivšoj Vladi i premijeru Račanu. Znači li to da su i oni zaslužni za pozitivan avis? - Sasvim sigurno. Ja im ovom prilikom iskazujem zahvalnost, oni su ovaj posao započeli, podnijeli su kandidaturu, potpisali su SSR Ova je Vlada nastavila taj put, ali je istina i da je ova Vlada dodala energije i odlučnosti u ispunjavanju obveza i komunikacije sa svijetom.

Koji su sljedeći koraci hrvatske diplomacije i Ministarstva vanjskih poslova? - Naš prioritet u diplomaciji je jačanje obje misije u Bruxellesu, pri Europskoj Liniji i NATO-u. Nažalost, u takvim smo okolnostima kakvim jesmo, budžetskim i kadrovskim. Nadam se da se ova situacija privući mlade ljude i pokazati im da je diplomacija atraktivno zanimanje u kojem ima perspektive. Mnogi mladi hrvatski građani mogu svoju perspektivu vidjeti u institucijama EU-a, a taj put vodi kroz hrvatsku diplomaciju. Pokušat ćemo pomladiti hrvatsku diplomatsku mrežu a koristit ćemo i iskusne diplomate.

No, koji su konkretni zadaci hrvatske diplomacije do summita u lipnju? - Nastavak dosadašnjeg rada. Oni moraju postići da sa svim državama imamo puno razumijevanje i da dobijemo njihovu podršku. Svaka od 25 država može uskratiti svoj glas Hrvatskoj. Ne vjerujem da će se to dogoditi, štoviše, uvjeren sam da će biti obrnuto. S druge strane posao diplomacije je' da sudjeluje u pripremi za početak pregovora. To je ujedno i najveći posao koji može očekivati diplomaciju jedne države.

Dakle, uvjereni ste da će Hrvatska dobiti status kandidata u lipnju? - Sasvim sigurno da ćemo dobiti status kandidata, a vjerujem i datum za početak pregovora. Mislim da je današnja preporuka sasvim jasna u tom pogledu i ne vidim nijedan razlog zašto bi Vijeće odlučilo drukčije od onoga što je predložila Europska komisija.

Europski povjerenici, međutim, nisu željeli govoriti o vremenskim rokovima za početak pregovora? - Prvenstveno jer nisu mogli izlaziti iz domene vlastite odgovornosti. Sada je odluka na Vijeću, ali povjerenici su prilično jasno stavili do znanja što očekuju kad su rekli da će odluka Vijeća biti donesena tijekom irskog predsjedanja, dakle do kraja lipnja. A što se tiče završetka pregovora, to nitko uistinu ne može predvidjeti. Pregovori su vrlo složen posao, ali vjerujem da ih možemo na vrijeme završiti.