Krajem godine započinjemo pregovore, a u EU ćemo 2007.

Nakon završetka radnog dana u Strasbourgu, ministar Žužul nije krio zadovoljstvo pozitivnim avisom te nam je, nakon čašice razgovora s europskim povjerenicima Chrisom Pattenom i Guntherom Verheugenom, rekao da je najzadovoljniji zadnjom rečenicom u dokumentu, kojom Europska komisija poziva članice Unije da započnu pregovore s Hrvatskom. Ministar vanjskih poslova nije krio da je hrvatska diplomacija još ranije imala naznake da bi izvještaj mogao biti pozitivan i neočekivano dobar. - Imali smo neke naznake, saznavali dio po dio kako je izvještaj pisan, ali sada je jasno da je Hrvatska napravila uistinu veliki posao.

Kada je realno očekivati početak pregovora? - Ako se stvari nastave ovako razvijati do lipnja, kad nam bude potvrđen status kandidata, očekujem da će u skladu s preporukom Europsko vijeće odlučiti o početku datuma pregovora. Mislim da je realno očekivati da će pregovori početi potkraj godine. No, sve što smo mogli postići dosad smo i napravili. Naravno, nama bi bilo važno da u lipnju dobijemo precizan datum za pregovore, ali kad će on biti, to nije više važno jer smo odradili ogroman posao.

Kako komentirate izjavu glavne tužiteljice Haškog suda o tome da Hrvatska potpuno surađuje s Haagom, a išla je čak tako daleko da je rekla kako Vlada na čelu s premijerom Sanaderom čini sve ne bi li otklonila i posljednji problem, sudbinu haškog bjegunca Ante Gotovine? Je li vas takva ocjena iznenadila? - Carla Del Ponte samo je rekla kakvo je objektivno stanje. Mi smo i u ovom slučaju znali kakva će biti njezina ocjena i glavna tužiteljica samo je naglasila ono što se realno događa. Naravno, hrvatska Vlada spremna je i želi i u ovom slučaju promijeniti i napraviti sve ono što se od nje očekuje.

Je li nakon ovakvog avisa realno da Hrvatska uđe u Europsku uniju 2007. godine? - Apsolutno! No, najvažnije je da mi krenemo u odrađivanje ostalih faza koje nas čekaju na putu do članstva u Europskoj uniji. Mi smo ambiciozna vlada i vjerujemo da ćemo do 2007. biti i te kako spremni za punopravno članstvo. Ova je Vlada pokazala da uistinu može ispuniti svoje obveze i komunicirati s EU na najbolji mogući način.

Čija je zasluga pozitivan avis za Hrvatsku? - Sasvim sigurno je da je bivša vlast, na čelu s tadašnjim premijerom, učinila jako puno i ja sam im na tome zahvalan. Želim im javno uputiti zahvalu za sve što su napravili. Oni su ovaj posao započeli, na kraju krajeva i podnijeli aplikaciju, oni su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ova je Vlada nastavila taj put, ali je dodala i dodatnu energiju i dodatnu odlučnost u ispunjavanju svih obveza i kriterija, a dala je i novi značajan doprinos u komunikaciji sa svijetom.