Dva poglavlja su: poduzetništvo i industrijska politika

-Gospodine Jandroković, da odmah definiramo, koja su to dva famozna poglavlja koja treba zatvoriti?
=Na Međuvladinoj konferenciji koja će se održati u lipnju očekujemo zatvaranje poglavlja 20. Poduzetništvo i industrijska politika. Još jedno poglavlje je u zreloj fazi ispunjavanja mjerila za zatvaranje. U ovom trenutku ne želim ga imenovati s obzirom na procedure koje je potrebno provesti i u Hrvatskoj i u Europskoj Uniji.
-Što vas je omelo da u tom trenutku novinarskog pitanja niste odmah znali odgovor?
=Pojedina poglavlja nisu bila tema sastanka s g. Rehnom pa sam na konkretno pitanje odgovor prepustio glavnom pregovaraču Drobnjaku koji je bio član mojeg izaslanstva.
-Kako je po vama reagirao glavni pregovarač Vladimir Drobnjak?
=Upravo kako sam i očekivao - rekao je ono što je u tom trenutku mogao reći.
-Je li običaj da glavni pregovarač pomaže ministru na presicama ili je to presedan?
=Uobičajena je praksa svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, da na pojedina tehnička pitanja odgovaraju stručnjaci koji se tim područjem bave.
-Mislite li vi da je to vaš veliki diplomatski gaf?
=Gafom ga je nazvao dio hrvatskih medija. Dvadesetak svjetskih i europskih novinara, uključujući i hrvatske dopisnike akreditirane u Bruxellesu, koji su izvještavali o susretu s povjerenikom Rehnom, u tome nije vidjelo ništa sporno.
-Mediji u Hrvatskoj na portalima i u novinama nazvali su to nesigurnim, čak i sramotnim istupom. Kako ste se osjećali kada ste ugledali novine?
=U takvim situacijama teško je biti ravnodušan. Međutim, okrenut sam hrvatskim vanjskopolitičkim ciljevima. Pozivnicom u NATO jedan smo ostvarili, a sudeći po porukama koje su ovih dana stigle iz Bruxellesa o mogućem ulasku u Europsku Uniju, i drugi nam se smiješi. Idemo dalje!
-Kako se u Buxellesu izvještavalo o toj presici?
=Novinari akreditirani u Bruxellesu izvijestili su isključivo o onome što je bitno za našu zemlju - Hrvatska može završiti pregovore do jeseni 2009. godine.
-Tko su, po vama, oni koji su sretni dočekali vašu nesigurnost?
=Tijekom posjeta Bruxellesu, Haagu i Berlinu te brojnih susreta s visokim dužnosnicima tih zemalja nisam našao potrebnim i o tome razmišljati.
-Je li vam, ako nije tajna, nešto o tom događaju rekao premijer Sanader?
=Kao i svaki put do sada o rezultatima iznimno uspješnog posjeta izvijestio sam premijera Sanadera. O drugom nismo razgovarali.
-I na kraju, koliko još poglavlja moramo otvoriti? Recite odmah!
=Do kraja pregovora formalno trebamo otvoriti još ukupno 19 poglavlja.