Petak će nam donijeti ožujak

S Hidom Bišćevim, državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova, razgovarali smo uoči summita Europskog vijeća, koji će se u petak održati u Bruxellesu.

-Kako ocjenjujete aktualni položaj Hrvatske uoči važne odluke o datumu početka pregovora?
=Nema dvojbe da je u posljednjih godinu dana postignut izniman napredak u ostvarenju strategijskog cilja hrvatske državne politike - ulaska u Europsku uniju. Sada nas čeka sama završnica tog procesa, nakon kojeg otvaramo povijesno novu etapu u međunarodnom položaju Hrvatske. U toj završnici, ovih dana, traje intenzivna diplomatska aktivnost. Vlada, premijer dr. Sanader osobno, ministar dr. Žužul i ukupna diplomacija nastavljaju zamašan posao radi osiguranja pozitivne odluke Europskog vijeća u petak 17. prosinca. Nakon sjednice Ministarskog vijeća posve je izvjesno da će EU u odnosu na Hrvatsku ostati na crti ranijih odluka i termina o početku pregovora "rano u 2005. godini" i to ocjenjujem iznimno važnim.

-Što osobno očekujete od petka?
=Osobno mislim da će nam, slobodnije kazano, petak donijeti ožujak. U međuvremenu, nastavljamo s diplomatskom aktivnošću radi osiguranja pozitivne odluke Vijeća i u onom dijelu koji je povezan s ocjenom naše suradnje s Haaškim sudom. Slijedom ukupne politike Vlade, čija je suradnja s Haagom redovito ocjenjivana pozitivno - što je, uostalom, bila važna osnovica i za prethodne odluke Unije o pozitivnom avisu i utvrđivanju okvirnog termina za početak pregovora - očekujemo da će premijeri 25 zemalja članica vrednovati ne samo cjelovitost odnosa prema Međunarodnom kaznenom sudu, dakle, ne samo jedan slučaj - već i cjelovitu vrijednost otvaranja vrata Unije za Hrvatsku u širem političkom, sigurnosnom i svakom drugom pogledu, kao nezamjenjivo važan doprinos stabilizaciji cijele Jugoistočne Europe. Konačno, i slijedom izjave svih hrvatskih parlamentarnih stranaka očekujem da će do petka biti nađeno i povoljno rješenje za tzv. uvjetovanost pregovora i slučaja generala Gotovine. Ponavljam, bitna je realna, objektivna i sveobuhvatna ocjena suradnje s Haagom.

-Što je s utvrđivanjem okvira pregovora?
- Naravno, za nas je od osobita interesa i utvrđivanje tzv. okvira za pregovore, dakle osnovnih sastavnica pregovaračke strategije na strani EU-a. U sjeni "datuma" to je široj javnosti danas manje intrigantno, ali za buduće pregovore to je zapravo najvažnija početna platforma. Uvjeren sam, dakle, da u proljeće iduće godine počinjemo pregovore. Nakon proglašenja nezavisnosti i oslobađanja zemlje, držim to trećim najvažnijim trenutkom suvremene hrvatske povijesti. Početkom pregovora počinje naše stvarno ucrtavanje u kartu Europe. Nadam se da ćemo i na unutrašnjoj sceni biti na razini tog novog međunarodnog položaja.