Bitku za povijesnu istinu o »Oluji« moramo voditi i dobiti i u Haagu

Odlazak generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haag i strategija Hrvatske na Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, te trilateralni pregovori sa Slovenijom i Italijom o gospodarenju Jadranom povod su za razgovor s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Hidom Biščevićem.

-Kako Ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje karakter optužnica koje su došle u Zagreb?
=Temeljna strategija Vlade počiva na procjeni da su političke kvalifikacije potpuno neprihvatljive i pravno neutemeljene te ne odgovaraju činjeničnom stanju. Politički zaključci u optužnicama neobjektivno i tendenciozno prikazuju ne samo pripreme operacije »Oluja«, nego i šire ciljeve ukupne državne politike.

-Što Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova sad namjeravaju učiniti?
=Očito je da ćemo za povijesnu istinu u »Oluji«, ali i o cjelokupnoj borbi za neovisnost, bitku morati voditi i dobiti i u Haagu. Naravno, hrvatska vlada usporedno s takvom političkom ocjenom kvalifikacija iz optužnice stoji na stanovištu da se takve kvalifikacije trebaju pobiti na međunarodnom legitimnom sudu. U tome ćemo procesu postupak voditi na dva načina; osiguravajući pomoć i pravnu potporu optuženim generalima, te intenzivnom diplomatskom aktivnošću.
Mi, naravno, cijenimo neovisnost sudstva pa time i Suda u Haagu, ali je dugoročni interes Republike Hrvatske da ukupnoj međunarodnoj javnosti prenese potrebu za objektivnim odnosom prema zbivanjima u novijoj povijesti ovog dijela Europe. Na povijesnim netočnostima i prikrivanjima istine teško je graditi stabilnost. Prava istina o Domovinskom ratu nije dakle samo unutarnja potreba Hrvatske. Hrvatska, dakako, želi okrenuti novu »europsku« stranicu svoje povijesti. Vrijeme je da i naše odnose sa susjedima izvučemo iz etape »raspada Jugoslavije« i uvedemo u etapu ulaska u Europsku uniju.

-Međutim, mnogi zločini su se nakon »Oluje« dogodili i nisu bili sankcionirani?
=Nema nikakve dvojbe da je u to vrijeme bilo nepotrebnih, samovoljnih i nesankcioniranih akcija. Vrijedilo bi provjeriti, ali čini mi se da je u to doba pokrenuto više od 5000 sudskih postupaka i da je dio počinitelja sankcioniran. Stvari, naravno, treba gledati u kontekstu tadašnjeg vremena, što nikako ne opravdava ni jedan individualni zločin. U svakom slučaju, neosporno je da operacija »Oluja« nije poduzeta s ciljevima kakvim ih danas kvalificiraju dijelovi optužnice.

Nije potrebno osnivanje zajedničke ekološko-ribolovne zone na sjevernom Jadranu

-Obavili ste drugi krug trilateralnih razgovora s Italijom i Slovenijom o gospodarenju Jadranom. Kako će izgledati konačno rješenje?
=Trojni razgovori su nakon dva kruga došli u fazu u kojoj treba ponuditi konkretna rješenja. Naši premijeri su nas ovlastili da utvrdimo koje su to zabrinutosti Italije i Slovenije u vezi s proglašenjem ekološko-ribolovnog pojasa i da razmotrimo moguća rješenja. Dosad se utvrdilo da naše talijanske prijatelje brine pitanje ribolova, što je svakako važna tema na talijanskoj unutarnjoj sceni. Naši slovenski prijatelji zainteresirani su prije svega za pravne posljedice proglašenja pojasa uključujući utjecaj našeg dijaloga o razgraničenju na moru.
Kolegama Logaru i Antonioneu sam rekao da je hrvatsko-talijansko-slovenski trokut moguće jačati i snaženjem stranica tog trokuta. Dakle, neka pitanja ostaju za bilateralne dogovore. Mislim da razgovori dobro napreduju, a uskoro ćemo pokrenuti inicijativu za početak pregovora s Europskom komisijom o ugovoru o ribolovu. Nadam se da će skori sastanci ministara Rupela i Žužula pokazati napredak i o pitanju granice.

-Hoće li Hrvatska prihvatiti slovenski prijedlog za stvaranje zajedničke zaštitne zone triju zemalja na sjevernom Jadranu?
=U ekološkoj zaštiti sjevernog Jadrana treba aktivirati već postojeće komisije, a s obzirom na legalnu odluku Hrvatskog sabora, smatramo da nije potrebno osnivanje zajedničke ekološko-ribolovne zone na sjevernom Jadranu, kako je to predložila slovenska strana. Ostajemo spremni za usklađivanje naše odluke sa susjedima, vjerujemo da ćemo dogovor postići i nastaviti u pozitivnom ozračju s razgovorima.