Upozorenja

Država:

Nizozemska

06.09.2022.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • Republika Hrvatska označena je zelenom bojom - može se putovati.
  Od 23. ožujka 2022. putnici koji dolaze u Nizozemsku iz država EU i schengenskog prostora više nisu dužni pokazati EU digitalnu COVID potvrdu s negativnim testom, dokazom o cijepljenju ili preboljenju.

  Više informacija o mjerama za suzbijanje pandemije te o turističkom posjetu Nizozemskoj moguće je naći i na sljedećim web stranicama:

  Coronavirus COVID-19 | Government.nl

  Dutch measures against coronavirus | Coronavirus COVID-19 | Government.nl

  https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/tourism-and-recreation-in-the-netherlands

  https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-transit-or-short-stay

  https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/checklist-inreizen-nederland

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

  Od 1. srpnja 2013. državljani Republike Hrvatske mogu ulaziti u Kraljevinu Nizozemsku s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, ali na karipske otoke koji pripadaju Nizozemskoj, hrvatski državljani mogu putovati isključivo s važećom putovnicom.

  Za putovanje u Kraljevinu Nizozemsku hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Bez obzira na to na koji ste način doputovali u Kraljevinu Nizozemsku, sa sobom uvijek morate nositi svoju putovnicu ili osobnu iskaznicu, s obzirom da nadležna državna tijela imaju pravo kontrole osoba na svom području.

  DODATNE OBAVIJESTI: (vrijede za europski dio Nizozemske)

  Carinski propisi

  Obvezno je prijaviti carinskom službeniku svaki gotovinski iznos veći od 10.000 EUR koji prenosite preko granice (unosite ili iznosite).

  Zdravstvena zaštita

  Nema povećanih zdravstvenih rizika prilikom boravka u Nizozemskoj.

  Hrvatski državljani kao i drugi državljani zemalja članica Europske unije imaju pravo na besplatnu hitnu i osnovnu zdravstvenu zaštitu (Basisverzekering), ali moraju sa sobom imati Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC), koju izdaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

  Za više informacija o opsegu zdravstvene zaštitu u inozemstvu i načinima povrata troškova kontaktirajte Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/nuzne-zdravstvene-usluge-u-eu, a u Nizozemskoj kontaktirajte osiguravateljsku tvrtku CZ, putem telefona 0800 555 7000 (Customer Service) ili +31 134680402 (CZ Helpline). Više informacija možete potražiti na sljedećem linku https://www.cz.nl/english/health-insurance/expats-and-visitors

  Osobna sigurnost

  Putovanje u Nizozemskoj je sigurno, ali je uvijek potrebno voditi računa da je na mjestima gdje se nalazi velik broj ljudi (ulice i trgovi, šoping centri, javni prijevoz, kolodvori, zračne luke i sl.) povećana opasnost od krađa. Posebno upozoravamo na povećan rizik od krađa u Amsterdamu, zračnoj luci Schiphol te sredstvima javnog prijevoza između Amsterdama i zračne luke Schiphol.

  Posebnu pozornost potrebno je posvetiti čuvanju osobnih dokumenata (putovnica i osobnih iskaznica). Preporučamo da na put uvijek ponesete preslike dokumenata, te da dokumente i preslike držite odvojeno. Slučaj krađe ili gubitka putovnice i/ili osobne iskaznice obvezno prijavite policiji i zatražite zapisnik. Ukoliko zbog gubitka ili krađe niste u mogućnosti vratiti se u Republiku Hrvatsku, kontaktirajte Veleposlanstvo RH u Haagu radi izdavanja putnog lista, uz napomenu da putni list služi isključivo za povratak u Republiku Hrvatsku.

  Za hitne slučajeve nazovite jedinstveni europski broj za hitne službe 112 (policija, hitna pomoć, vatrogasci) ili dežurni mobitel Veleposlanstva u Haagu: (+31-6) 2940-9898.

  Telefonski broj putem kojeg možete kontaktirati policiju ukoliko se ne radi o hitnim slučajevima je 0900-8844.

  Prometni propisi

  Vozače posebno upozoravamo na striktno poštivanje prometnih propisa kao i povećanu pozornost u prometu zbog velikog broja biciklista. Policija dosljedno provodi kontrolu poštivanja prometnih propisa, a kazne za prometne prekršaje su vrlo visoke.

  Informacije (na hrvatskom jeziku) o prometnim pravilima koja vrijede u Nizozemskoj možete pronaći na web stranicama Europske komisije - http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/netherlands/index_hr.htm

  Za pomoć na cesti možete kontaktirati nizozemski auto-klub ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijdersbond), putem telefona 088 269 28 88.

  OPĆA UPOZORENJA:

  Opojne droge

  Upozoravamo da je raspačavanje i korištenje opojnih droga u Nizozemskoj zabranjeno. Međutim, dopušteno je uživanje pojedinih lakih droga (npr. kanabisa) u ugostiteljskim objektima („coffie shops“) koji za to imaju posebno odobrenje. Isto tako, policija neće podizati prijavu protiv osobe koja uz sebe ima manju količinu lakih droga za osobnu uporabu izvan ugostiteljskih objekata s posebnom dozvolom, ali veća količina lakih droga kao i posjedovanje teških droga je protuzakonito i kažnjava se zatvorskom kaznom.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

  Za eventualni slučaj potrebe hitnog napuštanja Kraljevine Nizozemske, obratite se Veleposlanstvu RH u Haagu:

  Surinamestraat 11,

  2585 GG Den Haag

  Nederland

   

  Tel: (+31-70) 362-3638

  Fax: (+31-70) 362-3195

  Mobitel u hitnim slučajevima: (+31-6) 2940-9898

  E-mail: vrhhaag@mvep.hr

  Web: https://mvep.gov.hr/nl


NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj

Telefon: 0031 70 363 29 42

Adresa:

Surinamestraat 11
2585 GG
Den Haag

Email: vrhhaag@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/nl


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).