Upozorenja

Država:

Maroko

11.10.2023.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • Potres, jačine 6.9 po Richterovoj ljestvici, pogodio je 08.09.2023. područje 73 km od grada Marrakech, glavne turističke odrednice putovanja u Kraljevinu Maroko.

  Trenutna situacija je takva da su ponovno moguća nesmetana putovanja i boravak u gradu Marrakech. Pritom treba imati na umu da nije preporučljivo obilaziti gorska područja obuhvaćena užom zonom epicentra potresa koja se nalazi oko 70-tak km jugozapadno od Marrakecha, grada Ighil i Oukaimeden ski-resorta u Atlas gorju. Prvenstveno radi zahtjevnih operacija raščišćavanja puteva s teškom mehanizacijom pa je javni prijevoz ponegdje otežan u ovim inače nepristupačnim gorskim terenima Atlasa, cca 70-tak km jugozapadno od grada Marrakech-a, u koji se vratio normalan svakodnevni život i živost gdje se može nesmetano putovati i boraviti.

  Turističke agencije su informirane službenim putem i poslovnim kanalima komunikacije. Sredstvo plaćanja je marokanski dirham (MAD). Na gotovo svim mjestima moguća su i najjednostavnija kartična plaćanja.

  MJERE KOJE PROVODE MAROKANSKE VLASTI
  Hitno zdravstveno stanje je ukinuto, vladinom odlukom od 23.veljače. 2023. godine.

  UVJETI ZA ULAZAK U MAROKO
  Marokanske vlasti su ukinule nadzor nad mjerama sprječavanja širenja zaraze pri ulasku u zemlju. 
   

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
  Kratkotrajni boravak - za ulazak u Maroko i boravak u Maroku do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje tri mjeseca dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje). Granična marokanska policija dužna je ovjeriti putovnicu stranca brojem i žigom ulaska, prigodom prvog ulaska stranca. Stoga je korisno provjeriti jesu li broj i žig ulaska pravilno otisnuti u putovnici.

  Dugotrajni boravak - za svaki neprekidni boravak u Maroku, dulji od tri mjeseca, potrebno je odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova Maroka. Neregulirani boravak dulji od tri mjeseca smatra se ilegalnim boravkom, te se strancu izriče odluka o zabrani boravka i protjerivanju iz države.
  Ulazak vozilom - Ako dolazite vozilom u Maroko, preporučuje se da prije putovanja provjeriti vrijedi li osiguranje vozila za Maroko. Pri ulasku vozilom u Maroko, carinski službenici izdat će vam privremenu dozvolu za uvoz vozila, koja vrijedi tri mjeseca i koju ćete morate predočiti pri izlasku iz zemlje kako ne biste morali plaćati carinu. Tu dozvolu moguće je produžiti jedan put. Svaki ulazak vozila u Maroko, kao i izlazak vozila iz zemlje se registrira. Kada biste napustili Maroko bez vozila kojim ste ušli, ili zagubili privremenu dozvolu za uvoz vozila, morali biste prije napuštanja zemlje platiti carinu na vozilo. Čak i u slučaju krađe vozila ili prometne nesreće. Carina se određuje u iznosu od 17,5% - 50 % vrijednosti novog vozila. Stoga je korisno, prije putovanja, provjeriti obvezuje li se vaše osiguravajuće društvo snositi taj trošak i u kojem slučaju.
  Detaljnije informacije o reguliranju  boravka u Maroku i carini možete pronaći na internetskoj stranici: www.service-public.ma

  Tranzit prema Mauritaniji - sigurnost putovanja na krajnjem jugu je na zadovoljavajućoj razini jedino na obalnoj cesti koja vodi do Nouadhiboua u Mauritaniji. Za cestovni tranzit prema Mauritaniji potrebno je ishoditi dozvolu od Opće uprave za carinu, sigurnost i nacionalnu obranu. U tu svrhu potrebno je pokrenuti postupak nekoliko mjeseci unaprijed preko Veleposlanstva Kraljevine Maroka u Zagrebu ili izravno pri Direction générale de l’Administration des Douanes à Rabat, na adresi: Avenue Hassan II, Rabat (tel.: +212 37 269000, faks: +212 37 730 863, web: www.douane.gov.ma .


  DODATNE OBAVIJESTI
  Zdravlje - savjetuje se sklopiti policu putnog zdravstvenog osiguranja koja vrijedi za područje Maroka za slučaj hitnog bolničkog liječenja, nesreće i/ili repatrijacije. Neovisno o posjedovanju zdravstvenog osiguranja, bolničke ustanove mogu zahtijevati plaćanje troškova liječenja i bolničkog smještaja u cijelosti prije izlaska pacijenta iz bolnice. Zbog navedenog, korisnik police osiguranja treba biti upoznat s uvjetima pod kojima svoje osiguravajuće društvo vrši povrat troškova.
  Cijepljenje - Nema propisanog obvezatnog cijepljenja, međutim savjetuje se prevencija protiv hepatitisa A i B te tifusa. Nije nužno preventivno cijepljenje protiv malarije, koja se u državi tek ponekad pojavljuje. Preporučujemo također da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije WHO,  www.who.int te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo http://www.hzjz.hr i https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/odsjek-epidemioloska-ambulanta/
  Voda - Iako je pitka voda dostupna u svim većim gradovima i nekim selima, savjetuje se konzumacija flaširane vode, kao i izbjegavanje sirove i nedovoljno termički obrađene hrane. Također, zbog nedovoljne zdravstvene sigurnosti ne preporučuje se kupanje u jezerima, a prema nedavnom istraživanju četvrtina morskih obalnih plaža ne zadovoljava zdravstvene standarde.
  AIDS/sida - Većina od 21.000 marokanskih stanovnika zaraženih virusom AIDS-a/side nalazi se na području velikih gradova i popularnih turističkih odredišta. Zabrinjavajući je porast broja zaraženih osobito među ženskom populacijom.


  Korisni telefonski brojevi:

  -    Hitna pomoć i vatrogasna služba: 15

  -    Gradska policija: 19

  -    Žandarmerija: 117


  OPĆA UPOZORENJA
  Ne savjetuje se šetnja noću, posebno ne pustim mjestima kao što su plaže i javni parkovi te slabo prometne ulice. Kako bi se umanjio rizik od oružanog napada i pljačke, savjetuje se nošenje „skromne i diskretne“ odjeće u skladu s lokalnim običajima te izbjegavanje nošenja skupog nakita i vrijednih predmeta. Poseban oprez savjetuje se pri posjetu regiji Rif (na sjeveru zemlje), mjestu proizvodnje i trgovine hašišem, gdje nije preporučljivo voziti noću sporednim lokalnim cestama, a danju se na njima zaustavljati. Prometnica Al Hocheima–Chefchaouen–Tetouan je prometnija i time manje riskantnija. Prigodom putovanja u Zapadnu Saharu, potrebno je od lokalnih marokanskih vlasti zatražiti odobrenje putovanja i plana puta, s tim da plan puta nije dopušteno naknadno mijenjati.

  Povećan oprez preporučuje se prigodom putovanja u ruralna, slabo naseljena i nenaseljena područja, posebice kad se radi o izletima u prirodu, planinarenju, vožnji nenaseljenim prostorima i improviziranim putovima te pustinjskim područjima. Pri takvim izletima, savjetuje se kretanje u većim skupinama i uz pratnju ovlaštenih vodiča i u organizaciji ovlaštenih putničkih agencija. Ne preporuča se kampiranje, a time i noćenje u šatorima na izoliranim područjima i u malim skupinama. Navedene preporuke posebice treba uzeti u obzir za izlete u planine, gdje je zbog krajolika i reljefa preglednost još manja. Zbog svojih prirodnih ljepota, turistički je veoma atraktivno gorje Atlas i pokrajina Toubkal. Nastavno na sve navedeno, izleti u gorje Atlas i pokrajinu Toubkal preporučaju se u organizaciji certificiranih putničkih agencija, u većim skupinama i uz pratnju certificiranih i obučenih profesionalnih vodiča i naravno pod uvjetima aktualnog stanja i službenih obavijesti Kraljevine Maroko vezanih za elementarne nepogode i post potresnu situaciju (u zoni epicentra potresa 8.9.2023.).

  U javnosti je uputno izbjegavati osjetljive političke i religijske teme, kao i kritike usmjerene prema kralju i njegovoj obitelji.
  Uputno je izbjegavati mjesta eventualnih političkih prosvjeda i većih okupljanja građana.
  Konzumacija alkohola na javnim mjestima nije dozvoljena. Osim, u za to ovlaštenim restoranima.
  Konzumacija i preprodaja droge i pornografija su zabranjene. Odjeća mora biti u skladu s lokalnim opće prihvaćenim pravila. Preporuka je izbjegavati oskudno i provokativno odijevanje i ponašanje na javnim mjestima

   NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (evakuacija)
  U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga neophodna evakuacija, za pomoć se možete obratiti hrvatskom veleposlanstvu u Rabatu/Maroko koje će Vam pružiti konkretne upute o načinu i mjestu evakuacije.

  Dežurni broj telefona - za hitne slučajeve:
  Iz inozemstva: 00 212 662 775 030

  Iz Maroka: 0661 198 246


NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maroku
(NEREZIDENTNO pokriva Republiku Tunis, Republiku Senegal, Burkinu Faso, Gabonsku Republiku, Republiku Kamerun, Islamsku Republiku Mauritaniju - RADNO pokriva - Republiku Cote d'Ivoire)

Telefon: 00 212 537 63 88 24, 537 63 88 25

Fax: 00 212 537 63 88 27

Adresa:

73, rue Marnissa
Souissi | 10170 Rabat
MOROCCO

Email: rabat@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/ma


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).