Upozorenja

Država:

Kanada

09.01.2023.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • Kanada je 05.01.2023. uvela određeno ograničenje ulaska u Kanadu, vezano uz COVID-19 pandemiju, a koje se odnosi na putnike koji zračnim putem polijeću iz slijedećih područja:
  Narodna Republika Kina
  Hong Kong
  Macao
  Putnici, u dobi od dvije i više godina, iz navedenih područja prilikom ulaska u Kanadu moraju imati negativni PCR ili antigenski test* na COVID-19, bez obzira na državljanstvo i status COVID cijepljenja. Negativni COVID-19 test mora biti napravljan unutar 2 dana prije polaznog leta s područja Kine, Hong Konga ili Macao.
  *PCR i antigenski test mora pratiti dokumentacija autentičnosti i vremena provođenja.
  Ova ograničavajuća mjera se odnosi i na putnike iz navedenih područja koji primjerice tranzitiraju preko neke od međunarodnih zračnih luka u svijetu, kao i na putnike, kojima Kanada nije posljednja destinacija. (Primjer: osoba koja iz Hong Konga, preko Njemačke leti za Kanadu)
  Ova ograničavajuća mjera ne odnosi se na putnike koji tranzitiraju kroz područje Kine, Hong Konga i Macao, i ne zadržavaju se u tamošnjim zračnim lukama duže od 24 sata. (Primjer: osoba koja je krenula iz Australije, preko Kine, uz zadržavanje kraće od 24 sata, u Kanadu)
  Zrakoplovne kompanije neće primati putnike za Kanadu bez negativnog COVID-19 testa.
  Gore opisane kategorije putnika koje su cijepljenje protiv COVID-19 virusa također moraju ima negativan test na COVID-19 prilikom putovanja u Kanadu.
  * * *
  Hrvatski državljani koji u Kanadu ulaze zračnim putem moraju posjedovati:       

  -  važeću putnu ispravu;        
             
  - eTA; elektroničko odobrenje ulaska u Kanadu, pribavlja se putem slijedeće poveznice
      Before you apply for an eTA - Canada.ca

  Nošenje zaštitnih maski u javnim prijevoznim sredstvima se preporuča svim putnicima.
  * * *
  Više informacija o aplikaciji ArriveCAN ArriveCan - ArriveCAN (canada.ca), možete pronaći na pratećoj poveznici. Upotreba ArriveCan nije obvezna, već je predmet izbora svakog putnika koji putuje u Kanadu.       

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA     
   
  Prilikom prelaska granice obavezno treba prijaviti eventualni unos hrane, biljaka, životinja te biljnih ili životinjskih proizvoda. Neprijavljivanje može rezultirati novčanom kaznom, ali i sudskim progonom. Moguće je unijeti i iznijeti do 10.000 kanadskih dolara u gotovini (ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti) bez obveze prijavljivanja. Službena valuta je kanadski dolar.   
   
  DODATNE OBAVIJESTI   
   
  Preporuča se ugovoriti putno zdravstveno osiguranje koje pokriva čitavo vrijeme boravka, budući da s Kanadom nije potpisan ugovor o zdravstvenom osiguranju, a liječnički troškovi su vrlo skupi. Moguće je unajmiti i voziti automobil s važećom hrvatskom vozačkom dozvolom, no preporuča se imati međunarodnu vozačku dozvolu. Prometna pravila nisu jednaka u svim provincijama odnosno teritorijima. Zimski uvjeti vožnje mogu biti ekstremni i vrlo opasni. Autoceste u Alberti, British Columbiji i drugim provincijama često su zatvorene zbog snježnih oluja i lavina. Preporuča se prije puta pratiti vremensku prognozu. Ljetne oluje česte su diljem Kanade. U razdoblju od svibnja do rujna moguća je i pojava tornada, kao i uragana u razdoblju od lipnja od studenoga. Zapadna obala Kanade seizmički je aktivno područje, a nakon potresa postoji rizik od pojave tsunamija. U slučaju opasnosti nazovite 911.        
   
  OPĆA UPOZORENJA        
   
  Kanada je pretežno sigurna zemlja, no valja biti na oprezu. Važno je voditi računa o osobnim stvarima i ne ostavljati ih bez nadzora. Posebno se skreće pozornost na činjenicu da se zbog veličine zemlje, u slučaju gubitaka ili krađe putne isprave mora putovati u Ottawu ili Mississaugu, koje su od nekih provincija udaljene i do 5 sati leta. 
   
  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)   
   
  U slučaju potrebe nužnog napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Ottawi ili Generalnom konzulatu RH u Mississaugi.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi

Telefon: ++1 613 562 7820

Fax: ++1 613 562 7821

Adresa:

229 Chapel Street
Ottawa, Ontario
CANADA K1N 7Y6

Email: vrhotta@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/ca


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).