Upozorenja

Država:

Kanada

26.04.2024.

 • Nema posebnih upozorenja
 • Hrvatski državljani koji u Kanadu ulaze zračnim putem moraju posjedovati:         

  -  važeću putnu ispravu;         
             
  - eTA; elektroničko odobrenje ulaska u Kanadu, pribavlja se putem slijedeće poveznice
  https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome?lang=en


  Za detaljnije informacije pogledati na slijedećoj poveznici
  Visit Canada - Canada.ca
  Putovanje s maloljetnom djecom
  Dokumenti koje maloljetno dijete mora imati sa sobom kako bi ušlo u Kanadu kao posjetitelj:
  Ako maloljetno dijete putuje samo:
  - osobnu putovnicu,
  - presliku rodnog lista
  - i suglasnost potpisanu od strane oba roditelja/skrbnika s prijevodom na engleski ili francuski jezik, suglasnost mora sadržavati adresu i telefonski broj oba roditelja te
  - ime i prezime osobe, adresu i broj telefona osobe koja će se o djetetu brinuti tijekom njegova boravka u Kanadi
  Ako maloljetno dijete putuje samo s jednim roditeljem:
  - osobnu putovnicu,
  - presliku rodnog lista i
  - suglasnost potpisanu od strane roditelja koji ne putuje s djetetom s prijevodom na engleski ili francuski jezik, suglasnost mora sadržavati adresu i telefonski broj
  - presliku putovnice/osobne iskaznice roditelja koji ne putuje s djetetom
  Ako su roditelji rastavljeni/razvedeni i imaju zajedničko skrbništvo nad djetetom:
  - roditelj koji putuje s djetetom sa sobom mora imati presliku rješenja o skrbništvu
  - preporuča se imati suglasnost potpisanu od strane drugog roditelja koji ima skrbništvo, a ne putuje s djetetom, kojim se slaže s putovanjem djeteta izvan zemlje,
   Za više informacija slijediti poveznicu: Minor children travelling to Canada - Canada.ca
  * * *

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA      
   
  Prilikom prelaska granice obavezno treba prijaviti eventualni unos hrane, biljaka, životinja te biljnih ili životinjskih proizvoda. Neprijavljivanje može rezultirati novčanom kaznom, ali i sudskim progonom. Moguće je unijeti i iznijeti do 10.000 kanadskih dolara u gotovini (ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti) bez obveze prijavljivanja. Službena valuta je kanadski dolar.     
   
  DODATNE OBAVIJESTI   
   
  Preporuča se ugovoriti putno zdravstveno osiguranje koje pokriva čitavo vrijeme boravka, budući da s Kanadom nije potpisan ugovor o zdravstvenom osiguranju, a liječnički troškovi su vrlo skupi. Moguće je unajmiti i voziti automobil s važećom hrvatskom vozačkom dozvolom, no preporuča se imati međunarodnu vozačku dozvolu. Prometna pravila nisu jednaka u svim provincijama odnosno teritorijima.
  Zimski uvjeti vožnje mogu biti ekstremni i vrlo opasni. Autoceste u Alberti, British Columbiji i drugim provincijama često su zatvorene zbog snježnih oluja i lavina.
  Tijekom proljeća i ljeta pojavljuju su šumski požari, slabijeg i jačeg intenziteta u različitim dijelovima Kanade. Posljedica požara je i zadimljenost i zagađenost zraka ne samo u području požarišta, već se dim i zagađenje raznose vjetrom u obližnja naseljena mjesta. U takvom slučajevima požari također dovode i do evakuacije stanovništva prema mjestu ugroze. Preporučuje se poseban oprez dišnim bolesnicima. Preporučuje se praćenje lokalnih vijesti tijekom boravka u Kanadi i uputa koja se daju građanima.
  Ljetne oluje česte su diljem Kanade. U razdoblju od svibnja do rujna moguća je i pojava tornada, kao i uragana u razdoblju od lipnja od studenoga. Zapadna obala Kanade seizmički je aktivno područje, a nakon potresa postoji rizik od pojave tsunamija.
  Prije putovanja provjerite vremensku prognozu.
  U slučaju opasnosti nazovite 911.       

  OPĆA UPOZORENJA         
   
  Kanada je pretežno sigurna zemlja, no valja biti na oprezu. Posebna pozornost skreće se na pokušaje krađe novčanika s osobnim dokumentima i bankovnim karticama. Sve vrste pokušaja prijevara putem mobilnih telefona su opće pristupne u Kanadi, te se preporučuje izričit oprez pri javljanju na nepoznate brojeve ili otvaranje linkova pristiglih putem SMS poruka. Važno je voditi računa o osobnim stvarima i ne ostavljati ih bez nadzora. Posebno se skreće pozornost na činjenicu da se zbog veličine zemlje, u slučaju gubitaka ili krađe putne isprave mora putovati u Ottawu ili Mississaugu, koje su od nekih provincija udaljene i do 5 sati leta.           
   
  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)     
   
  U slučaju potrebe nužnog napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Ottawi ili Generalnom konzulatu RH u Mississaugi.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi

Telefon: ++1 613 562 7820

Fax: ++1 613 562 7821

Adresa:

229 Chapel Street
Ottawa, Ontario
CANADA K1N 7Y6

Email: vrhotta@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/ca


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).