Upozorenja

Država:

Indonezija

01.02.2023.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA
  • Zbog širenja SARS-CoV-2 te ostalih sojeva navedenog virusa, Vlada Republike Indonezije donijela je odluku o produžetku razdoblja valjanosti primjene epidemioloških mjera, kontrola i zdravstvene zaštite za međunarodne putnike. Nove mjere ulaska na područje Republike Indonezije stupaju na snagu 27. srpnja 2022. godine te će se prilagođavati sukladno razvoju zdravstvene situacije.

   Stranim državljanima (uz nekoliko iznimaka, koji se navode u nastavku) i dalje se zabranjuje ulazak u Republiku Indoneziju zbog trenutne situacije s COVID 19 u zemlji i svijetu. Zabrana, koja je stupila na snagu 30. prosinca 2020. trebala je završiti 8. veljače 2021., no zabrana se kontinuirano prilagođava epidemiološkoj situaciji te je na snazi u izmijenjenom obliku.

   Međunarodni putnici sa statusom indonezijskih državljana (WNI) iz inozemstva smiju ući u Indoneziju pridržavajući se strogih zdravstvenih protokola, kako je propisala Vlada RI. Zabrana ulaska na indonezijsko područje, bilo izravno ili tranzit i dalje se primjenjuje za međunarodne putnike koji su strani državljani (STRANCI), osim onih koji ispunjavaju sljedeće kriterije:
   1.  Vlada Republike Indonezije donijela je niz uredbi o ograničenju pristupa stranim državljanima na indonezijsko područje tijekom hitne provedbe ograničenja javnih aktivnosti (PPKM), kao  napori da se podrži vladina inicijativa za ophođenje Covid-19 ograničavanjem pristupa stranim državljanima na indonezijsko područje.
   2. Ograničenje pristupa kao i  tranzita do teritorija Indonezije biti će provedeno tijekom hitnog provođenja ograničenja javnih aktivnosti. Međutim, postoji nekoliko kriterija za strance/posjetitelje koji su izuzeti od ograničenja i to kako slijedi:
   • strani državljani / nositelji diplomatske i službene vize
   • strani državljani / nositelji diplomatskog i službenog boravka
   • strani državljani / nositelji dozvole za stalni i ograničeni boravak (KITAS/KITAP)
   • strani državljani koji dolaze u medicinske i humanitarne svrhe
   • članovi posade koji dolaze svojim prijevozom
   • nosioci viza za posjetitelje
  Nosiocima e-viza je privremeno zabranjen ulazak u Indoneziju, a do završetka PPKM mjera.
  Svi međunarodni putnici iz navedenih kategorija, kao i državljani Indonezije (WNI) moraju se pridržavati sljedećih uvjeta:
  • pridržavati se odredbi zdravstvenog protokola koje je utvrdila Vlada Indonezije;
  • pokazati karticu ili certifikat kojim se dokazuje da su u potpunosti cijepljeni (najmanje 2 doze) najmanje 14 dana prije polaska, potvrda treba biti i na engleskom jeziku (osobe od 18 godina na više)
  • korištenje aplikacije PeduliLidungi
  Po dolasku u Republiku Indoneziju na ulaznoj točci (npr. zračna luka), obavlja se kontrola COVID-19 simptoma, uključujući i provjeru tjelesne temperature, sa sljedećim uvjetima:
  • Ukoliko putnik nema simptome i tjelesna temperatura je ispod 37.5 C, nema potrebe za obavljanjem RT-PCR testiranja po dolasku
  • Ukoliko osoba ima COVID-19 simptome ili je tjelesna temperatura iznad 37.5 C, obavezno je RT-PCR testiranje. Stranci sami snose troškove testiranja. Rezultati se čekaju na mjestu gdje osoba planira boraviti u Indonezija (hotel, stan ili sl.), nije dozvoljeno napuštanje takvog smještaja niti komuniciranje s drugim osobama dok RT-PCR test ne bude negativan. Ukoliko je RT-PCR test negativan, osoba nastavlja putovanje/karantenski smještaj u ovisnosti o statusu cijepljenja te se preporuča praćenje zdravstvenog stanja 14 dana. Ukoliko je RT-PCR test pozitivan, putnik će biti prebačen u za to smještaj određen od Republike Indonezije (asimptomatske osobe i osobe s blagim simptomima – izolacijski smještaj; osobe sa srednjim i jakom simptomima  kao i osobe s nekontroliranim komorbiditetima – COVID19 bolnice). Stranci sami snose troškove smještaja u oba slučaja.
  Duljina karantene ovisi o statusu cijepljenja putnika:
  • Karantena više nije obvezna za osobe koje su u potpunosti cijepljene (dvije ili tri doze cjepiva) najmanje 14 dana prije polaska na putovanje
  • Karantena u trajanju 5 x 24 sata je obvezna za osobe koje nisu cijepljene ili nisu u potpunosti cijepljene ili su cijepljenje u manje od 14 dana od polaska na putovanje. RT-PCR testiranje je obvezno 4. dan karantene za osobe koje u karanteni trebaju biti 5 dana. Ukoliko je test negativan, moguće je nastaviti s planiranim aktivnostima, te se preporuča praćenje zdravstvenog stanja 14 dana. U slučaju da je RT-PCR test pozitivan, putnik će biti prebačen u za to smještaj određen od Republike Indonezije (asimptomatske osobe i osobe s blagim simptomima – izolacijski smještaj; osobe sa srednjim i jakom simptomima  kao i osobe s nekontroliranim komorbiditetima – COVID19 bolnice). Stranci sami snose troškove smještaja u oba slučaja. U ovom slučaju putnik prije ukrcavanja na zrakoplov imati urednu dokumentaciju.
  • Strani putnici do 18 godina starosti prate uvjete karantene koji se primjenjuju na njihove roditelje odnosno skrbnike s kojima putuju.
  Za osobe koje imaju obvezu karantene, pri ulasku u RI potrebno je da pokažu rezervaciju karantenskog smještaja. Stranci sami snose troškove karantenskog smještaja.
   
  Od 16. rujna 2021. godine  putnici u međunarodnom prometu dužni su za ulazak u Republiku Indoneziju koristiti aplikaciju PeduliLidungi, a koju su prilikom ukrcaja operatori transportnih sredstava kojima se ulazi u Republiku Indoneziju također dužni provjeravati. Navedena aplikacija se koristi da bi se dokazao status cijepljenja. Kroz istu aplikaciju potrebno je popuniti i zdravstvenu aplikaciju International e-Hac.

  Ulazak u Indoneziju moguć je na sljedećim ulaznim točkama:
  Zračne luke:
  1) Adisumarmo, Jawa Timur; 2) Hang Nadim, Kepulauan Riau; 3) Juanda, Jawa Timur; 4) Kualanamu, Sumatera Utara; 5) Minangkabau, Sumatera Barat; 6) Ngurah Rai, Bali; 7) Raja Haji Fisabilillah, Kepulauan Riau; 8) Sam Ratulangi, Sulawesi Utara; 9) Soekarno Hatta, Banten; 10) Sultan Aji Muhammad Sulaiman, Kalimantan Timur; 11) Sultan Hasanuddin, Sulawesi Selatan; 12) Sultan Mahmud Badaruddin II, Sumatera Selatan; 13) Sultan Syarif Kasim II, Riau; 14) Syamsuddin Noor, Kalimantan Selatan. 15) Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta;16) Zainuddin Abdul Majid, Nusa Tenggara Barat; Sultan Syarif Kasim II, Riau
  Pomorske luke:
  Sve pomorske luke su ulazne točke
  Cestovni prijelazi:
  1) (i) Aruk, West Kalimantan; (ii) Entikong, West Kalimantan; (iii) Mota’ain, East Nusa Tenggara; (iv) Nanga Badau, West Kalimantan; (v) Motamasin, East Nusa Tenggara; (vi) Wini, East Nusa Tenggara; (vii) Skouw, Papua; (viii) Sota, Papua.

   „Visa on Arrival (VOA)“

  Visa on Arrival“  moguća je u svrhu turističkog posjeta za 75 države (Republika Hrvatska je na toj listi) za navedene ulazne točke:
  • Zračne luke: Soekarno Hatta, Banten; (ii) Juanda, East Java; (iii) Ngurah Rai, Bali; (iv) Hang Nadim, Riau Islands; (v) Raja Haji Fisabilillah, Riau Islands; (vi) Sam Ratulangi, North Sulawesi; (vii) Zainuddin Abdul Madjid, West Nusa Tenggara; (viii) Kualanamu, North Sumatera; (ix) Sultan Hasanuddin, South Sulawesi; (x) Yogyakarta, Special Region of Yogyakarta;
  • Pomorske luke: Pomorske luke: (i) Tanjung Benoa, Bali; (ii) Batam, Riau Islands; (iii) Tanjung Pinang, Riau Islands; (iv) Bintan, Riau Islands; and (v) Nunukan, North Kalimantan; (vi) Tanjung Balai Karimun, Riau Islands; (vii) Dumai, Riau; (vii) Tarempa, Riau Islands, (x) Benoa, Bali; i (xi) Dumai, Riau
  • Cestovni prijelazi: (i) Aruk, West Kalimantan; (ii) Entikong, West Kalimantan; (iii) Mota’ain, East Nusa Tenggara; (iv) Nanga Badau, West Kalimantan; (v) Motamasin, East Nusa Tenggara; (vi) Wini, East Nusa Tenggara; (vii) Skouw, Papua; (viii) Sota, Papua.
  Za navedeno putnici trebaju imati uz ranije navedeno i sljedeće:
  • Putovnica (diplomatska/službena/obična) valjana još najmanje 6 mjeseci
  • Povratna karta ili karta za nastavak putovanja u neku drugu državu
  • Dokaz uplate PNBP „Visa on Arrival“ u iznosu od 500.000,00 IDR (u slučaju podnošenja zahtjeva za „Visa On Arrival for Tourisam Porpose“)
  • Sve ostale dokumente koje zahtjeva radna skupina za borbu protiv COVID-a19
   „Visa on Arrival“ je valjana do najviše 30 dana i može biti produžena za dodatnih 30 dana u imigracijskom uredu na području na kojem stranac boravi u Indoneziji.  DODATNE INFORMACIJE
  Svi putnici koji nisu u potpunosti cijepljeni, biti će cijepljeni nakon drugog negativnog RT-PCR testa uključujući djecu od 6 -17 godina, nositelje diplomatskog i službenog boravka, nositelji dozvole za stalni i ograničeni boravak (KITAS/KITAP).
  Putnici koji dolaze kao članovi službenih/državnih posjeta ili prema posebnim putnim aranžmanima ili na G-20 sastanke ili se radi o bivšim predsjednicima država/vlada i sl. mogu zatražiti izuzeće od karantene o kojem odlučuju nadležna tijela Republike Indonezije. Na sudionike G-20 sastanka odnose se posebna pravila ulaska i boravka u Indoneziju (tzv. Bubble System Health Protocol).

  Svi stranci koji se već nalaze u Indoneziji i trebaju putovati, i u međunarodnom i u domaćem prometu, moraju se cijepiti prema programima ili shemema koje su u skladu sa zakonima.

  Obveze posjedovanja certifikata o cijepljenju u međunarodnom  i domaćem prometu su oslobođene osobe s posebnim zdravstvenim stanjima koja onemogućavaju cijepljenje, za što moraju imati odgovarajuću medicinsku potvrdu koju dodatno verificiraju zdravstvene vlasti Republike Indonezije.
  Uvjet za putovanje u domaćem prometu za sve putnike je korištenje aplikacije PeduliLidungi. Za putovanja u domaćem prometu (bilo zračnom, pomorskom ili cestovnom), odnosno za korištenje privatnih ili javnih vozila, prijelaza, međugradskih vlakova između regija u Indoneziji, primjenjuju se sljedeće odredbe:
  • Putnici u domaćem prometu starosti 18 i više godina moraju biti cijepljeni s tri doze cjepiva (booster)
  • Putnici u domaćem prometu koji imaju status stranog državljanina i koji je doputovao u Indoneziju iz inozemstva te starosti 18 i više godina moraju biti cijepljeni s dvije doze cjepiva
  • Putnici u domaćem prometu starosti između 6 i 17 godina moraju biti cijepljeni s dvije doze cjepiva
  • Putnici u domaćem prometu starosti između 6 i 17 godina koje dolaze iz inozemstva su izuzeti obveze pokazivanja potvrde o cijepljenju
  • Putnici u domaćem prometu mlađi od 6 godina su izuzeti od gore navedenih odredbi ali im je dozvoljeno putovanje samo s roditeljima/skrbnicima koja moraju zadovoljava jedan od ranije navedenih uvjeta cijepljenja uz pridržavanje strogih zdravstvenih protokola
  • Putnici u domaćem prometu iz točaka 1-5 ne trebaju pokazati negativan RT-PCT test/brzi antigenski test
  • Putnici u domaćem prometu koji imaju posebna zdravstvena stanja ili komorbiditetne bolesti koje ih sprječavaju da budu cijepljeni mogu biti izuzeti obveze pokazivanja negativnog rezultat RT-PCR testa/brzog antigenskog testa, ali su obvezni pokazati liječnički certifikat iz državne bolnice u kojem se navodi kako navedena osoba  nije primila/nije u mogućnosti primiti COVID-19 cjepivo
  Savjetuje se provjeriti navedene uvjete prije putovanja i s pružateljem usluga (npr. zrakoplovnom kompanijom koja se koristi za putovanje).
  Strogi zdravstveni protokoli koji se moraju poštovati su:
  • Nošenje 3-slojne platnene ili medicinske maske koja pokriva nos, usta i bradu, te je masku potrebno mijenjati svaka 4 sata
  • Redovito prati ruke
  • Održavati minimalnu udaljenost od 1,5 m od drugih osoba i izbjegavati gužve
  • Nije dozvoljeno razgovarati na telefon ili osobno tijekom putovanja u javnim sredstvima prijevoza bilo kojim načinom putovanja (zračni, cestovni, pomorski, željeznički promet i sl.)
  • Nije dozvoljeno jesti i piti tijekom leta na putovanjima koja traju kraće od 2 sata, osim osobama koje moraju uzimati lijekove
  Potvrda o cijepljenju kao i nalaz testa trebaju biti pokazani kroz aplikaciju PeduliLidungi. Kroz istu aplikaciju potrebno je popuniti i zdravstvenu aplikaciju International e-Hac.

  Za putovanja unutar Republike Indonezije te za ulaske u javne prostore (npr. trgovačke centre, restorane, sredstva javnog prijevoza i sl.) također je potrebno imati potvrdu o cijepljenju koja se mora pokazati kroz aplikaciju PeduliLidungi.

  Službene stranice indonezijskih imigracijskih tijela su dostupne na poveznici https://www.imigrasi.go.id/en/ Indonezijska imigracijska tijela upozoravaju na postojanje lažnih stranica za VOA https://www.imigrasi.go.id/en/2022/12/06/siaran-pers-situs-resmi-pengurusan-e-voa-hanya-di-molina-imigrasi-go-id/ Prema dostupnim informacijama službene stranice za VOA su dostupne na na poveznici https://molina.imigrasi.go.id/
  S obzirom na sve gore navedeno, savjetuje se svima kojima planiraju putovanje u Republiku Indoneziju i da kontaktiraju najbliže diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Indonezije jer se pravila ulaska i boravka mijenjaju kontinuirao i često bez prethodne najave.
  ELEKTRONSKO POPUNJAVANJE CARINSKE DEKLARACIJE
   
  Republika Indonezija je uvela nacionalni sustav za elektronsku prijavu carinske deklaracije (E-CD). Sustav E-CD dostupan je na https://ecd.beacukai.go.id/ Putnici koje u Republiku Indoneziju dolaze iz inozemstva navedenu aplikaciju trebaju popuniti najranije dva dana prije dolaska u Republiku Indoneziju. E-CD je za sada u potpunosti uveden u zračne luke Soekarno Hatta i I Gusti Ngurah Rai, očekuje se postupno uvođenje na sve zračne luke u Republici Indoneziji između ostalih i Juanda Internatioanl Airport i Kualanama Internationa Airport u kojima je projekt trenutno u pilot fazi.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indoneziji
(Pokriva Demokratsku Republiku Timor-Leste, Republiku Filipini, Republiku Singapur, Kraljevinu Tajland i ASEAN)

Telefon: 0062 21 525 7822, 525 76 11

Adresa:

Menara Mulia-Suite 2801
Jl. Gatot Subroto Kav. 9-11
Jakarta 12930
INDONEZIJA

Email: jakarta@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/id


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).