Upozorenja

Država:

Češka

19.10.2023.

 • NEMA POSEBNIH PREPORUKA NI UPOZORENJA
 • OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
  • Kada nisu na snazi protuepidemijske mjere, državljani Republike Hrvatske mogu ući u Češku Republiku s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom.  Detaljne informacije o aktualnim protuepidemijskim mjerama u Češkoj, na engleskom i na češkom jeziku pronaći ćete na Vladinim stranicama Covid Portal. Preporučujemo provjeriti datum objavljivanja informacije i u slučaju sumnji konzultirati Veleposlanstvo RH u Pragu – praha@mvep.hr ili crocons.praha@mvep.hr.
  • Za informacije o uvjetima i pravilima ulaska u zrakoplov, savjetujemo kontaktirati zrakoplovnog prijevoznika.
  • Na službenoj stranici Veleposlanstva uvijek se objavljuju najaktualnije informacije - https://mvep.gov.hr/cz.
  • Nacionalna valuta je češka kruna – CZK.
   
  KONZULARNA ZAŠTITA:
  • U Pragu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom nalazi se u Brnu.
  • U slučaju potrebe molimo kontaktirati Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske - https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-109514/kontakt-i-radno-vrijeme-109515/109515.
   
  DODATNE OBAVIJESTI:
  • Vožnja pod utjecajem alkohola u bilo kojem omjeru u Češkoj Republici nije dopuštena (zakonski je određena nulta stopa tolerancije, odnosno 0,00 promila).
  • U Pragu se preporuča poseban oprez s obzirom na veći broj džepara i sitnih lopova koji obično operiraju u grupama, te se, osim što koriste nepažnju turista, koriste i raznim trikovima kako bi privukli njihovu pažnju. Džepari i sitni lopovi posebno su prisutni ispred turističkih znamenitosti gdje se stvaraju veće gužve kao i u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima. Na takvim mjestima potrebno je obratiti  veliku pozornost na osobne stvari. Nestanak i krađu osobnih dokumenata potrebno je prijaviti okružnoj policijskoj postaji, budući da je izdavanje putnog lista u Veleposlanstvu moguće samo uz predočenje policijskog zapisnika.
  • Poseban oprez potreban je kod vožnje taxijem. Preporučuje se  koristit taxi usluge koje je moguće naručiti preko aplikacija mobilnog telefona, a posebno ne pristati na vožnju s isključenim taksimetrom.
  •  U većini gradova uvedena je obveza plaćanja parkinga, tzv. parking zone. Plava zona je isključivo za rezidente. Ljubičasta zona je namijenjena isključivo vlasnicima važećih parkirnih dozvola. Narančasta zona namijenjena je takozvanom kratkotrajnom parkiranju. Plaćanje parkinga - putem parkirnog automata ili web aplikacije Virtual Parking Clock (http://mpla.cz/praha).
   
  ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
  • Zdravstvenu zaštitu u hitnim slučajevima u Češkoj Republici moguće je ostvariti bez naknade u državnim zdravstvenim ustanovama uz posjedovanje važeće Europske iskaznice zdravstvenog osiguranja. Usluge  se  odnose isključivo na hitne intervencije, a za ostale medicinske usluge može se zahtijevati  naplata troškova. Iz tog razloga se hrvatskim državljanima preporučuje da u Hrvatskoj pribave Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC). EHIC nije alternativa putnom osiguranju. Stoga je preporučljivo uz EHIC imati i odgovarajuće putno osiguranje.

  POPIS VAŽNIJIH TELEFONSKIH BROJEVA:
  •  Jedinstveni broj 112, hitna pomoć 155, vatrogasci 150, policija 158.
   
  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA:
  • U slučaju žurnosti i ugroženosti te potrebe za konzularnom pomoći i zaštitom u Češkoj hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu RH u Pragu.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici

Telefon: 00420 235 090 801

Fax: 00420 233 343 464

Adresa:

V Pruhledu 9
162 00 Praha 6
ČEŠKA

Email: praha@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/cz


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).