Upozorenja

Država:

Tunis

10.03.2023.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • KONZULARNA ZAŠTITA:
  Za konzularnu pomoć nadležno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rabatu, Kraljevina Maroko.
   
  VAŽNA NAPOMENA: Svaki građanin EU-a koji se nalazi u zemlji izvan EU-a u kojoj država čiji je državljanin nema predstavništvo ima pravo na konzularnu zaštitu diplomatskih ili konzularnih tijela bilo koje druge države članice EU-a. Građani EU-a u takvoj situaciji imaju pravo na konzularnu zaštitu pod istim uvjetima kao i državljani te države članice EU-a (više informacija na web stranicama Europske komisije https://ec.europa.eu/consularprotection/content/about-consular_hr). 
  Uvjeti za ulazak u Tunis
  Tuniske vlasti ukinule su nadzor nad mjerama sprječavanja širenja zaraze pri ulasku u zemlju; nije više potrebno predočavati nalaze PCR testiranja niti potvrde o cijepljenju. 

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
  Kratkotrajni boravak - Za ulazak u Tunis i boravak u Tunisu do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje tri mjeseca dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje). Od 1. listopada 2014. stranci, i odrasli i djeca, plaćaju „izlaznu taksu“ od 30 tuniskih dinara (oko 13,10 eura) prigodom napuštanja države. Taksene marke od 30 tuniskih dinara prodaju se u hotelima, putničkim agencijama, kioscima i sl.
  Dugotrajni boravak - Za svaki neprekidni boravak u Tunisu dulji od tri mjeseca potrebno je odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova Tunisa. Neregulirani boravak dulji od tri mjeseca smatra se ilegalnim boravkom. Sredstvo plaćanja je tuniski
  dinar (TND). Ulazak vozilom - Ako ulazite vozilom u Tunis, carinski službenici izdat će vam privremenu dozvolu za uvoz vozila koja vrijedi tri mjeseca. Nije moguće napustiti Tunis bez vozila kojim ste ušli u Tunis bez prethodno plaćene carine.
   

  OPĆA UPOZORENJA
  U nekoliko gradova na području Republike Tunis zabilježeni su prosvjedi koji su povezani s gospodarskom situacijom u zemlji. Obzirom na mogućnost održavanja prosvjeda sa ili bez najave, hrvatskim državljanima savjetujemo oprez i izbjegavanja mjesta na kojima se odvijaju prosvjedi.
  Prigodom putovanja u Tunis savjetuje se veliki oprez te poštivanje uputa lokalnih vlasti i turoperatora. 
  Nužan je oprez zbog opasnosti od terorističkih napada.  Ne preporučuju se putovanja na:
  a) jug Tunisa, posebice na izolirana saharska granična područja s Libijom i Alžirom
  b) unutarnje područje Tunisa u blizini granice s Alžirom: Jendouba i El Kef
  c) područje Kasserine, koje uključuje planinu Chaambi i okolno planinsko područje (Orbata, Sammeme, Salloum i gorje Mghilla)
  Za putovanja na područje Kasserine te na južna saharska granična područja s Libijom i Alžirom, potrebno je ishoditi dozvolu ulaska od strane tuniskih vlasti, s obzirom na to da se radi o vojnim zonama. Dodatno, putovanja kroz područja Tozeura i Kebili Medenina, savjetuju se, uz velik oprez, isključivo u organizaciji ovlaštenih turističkih agencija.
   
  Pojačan oprez potreban je tijekom cijelog boravka u Tunisu.
  Uputno je izbjegavati mjesta političkih prosvjeda i većih okupljanja građana, jer potencijalno mogu biti metom terorističkih napada.
  Potrebno je poštovati islamske običaje te paziti da se ponašanjem ne vrijeđaju lokalni sensibilitet, zakoni i vjerska uvjerenja, osobito u vrijeme ramazana kao i prilikom obilaska vjerskih objekata.
  U hotelima i turističkim naseljima moguće je slobodno odijevanje kao u Hrvatskoj, no prilikom posjeta gradova, ruralnih sredina, a osobito vjerskih znamenitosti, potrebno je odabrati neupadljivu odjeću.  Kako bi se umanjio rizik od oružanog napada i pljačke, savjetuje se nošenje „skromne i diskretne“ odjeće u skladu s lokalnim običajima te izbjegavanje nošenja skupog nakita i vrijednih predmeta. Toples-sunčanje na plažama može se smatrati uvredljivim i neprimjerenim ponašanjem.
  Homoseksualnost je kazneno djelo u Tunisu, a izvanbračni spolni odnosi podliježu također zakonskim kaznama.
  U javnosti je uputno izbjegavati osjetljive političke i religijske teme.
  Ne savjetuje se šetnja noću, posebno ne pustim mjestima kao što su plaže i javni parkovi te slabo prometne ulice. Preporučuje se izbjegavanje putovanja vozilima sporednim prometnicama tijekom noći.
   
  DODATNE OBAVIJESTI

  Zdravlje - Savjetuje se sklopiti policu putnog zdravstvenog osiguranja koje vrijedi za područje Tunisa za slučaj hitnog bolničkog liječenja, nesreće i/ili repatrijacije.
  Cijepljenje - Nema propisanog obvezatnog cijepljenja, međutim savjetuje se ponavljanje cijepljenje protiv difterije, tetanusa i poliomijelitisa. Ovisno u higijenskim uvjetima i duljini boravka, savjetuje se prevencija protiv hepatitisa A i B te tifusa. U Tunisu se ponekad pojavljuje slinavka i šapa, prijenosna bolest životinja. Preporučujemo također da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO,  www.who.int), te na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr) o mogućnostima cijepljenja (https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/odsjek-epidemioloska-ambulanta/).

  Korisni telefonski brojevi:
  -   Policija: 197
  -   Civilna zaštita Tunis: 198
  -   Služba za hitnu medicinsku pomoć (SANU): 190
  -   SOS – Hitna pomoć: +216 71725555/+216 71599900
  -   SOS – Liječnička pomoć: + 216 71744215
  -   Hitna policijska pomoć: +216 71351500
  -   Klinika El Manar: +216 71885000
  -   Poliklinika La Marsa: + 216 71749000
  -   Klinika Sv. Augustin: + 216 71 783033
   
  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (evakuacija)
  U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga neophodna evakuacija, za pomoć se možete obratiti hrvatskom Veleposlanstvu u Rabatu/Maroko koje će Vam pružiti konkretne upute o načinu i mjestu evakuacije. U slučaju da to iz bilo kojeg razloga nije moguće, možete se obratiti veleposlanstvu bilo koje druge države članice Europske unije.

  Dežurni brojevi telefona za hitne slučajeve:
  Veleposlanstvo u Rabatu (Maroko): 00 212 662 775 030 (iz Maroka: 0661 198 246)
  Hrvatski počasni konzul u Tunisu: 00 216 20 302 238/52

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maroku
(Pokriva Republiku Tunis, Republiku Senegal, Burkinu Faso, Gabonsku Republiku, Republiku Kamerun, Islamsku Republiku Mauritaniju, Republiku Cote d'Ivoire)

Telefon: 00212 537 638 824

Fax: 00212 537 638 827

Adresa:

73, rue Marnissa
Rabat (Souissi)
MOROCCO

 

Email: vrhrabat@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/ma


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).