Upozorenja

Država:

Tunis

07.03.2024.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA
 • UPOZORENJE:
  Izvanredno stanje, proglašeno 24. studenog 2015., redovito se produžava, te je i dalje na snazi na cijelom teritoriju zemlje. Preporučuje se izbjegavanja mjesta na kojima se odvijaju prosvjedi i politička okupljanja. Ovisno o sigurnosnoj situaciji, lokalne vlasti poduzimaju pojačane mjere sigurnosti, među kojima i zabranu kretanja ili policijski sat (naročito u središtu glavnog grada i oko predsjedničke palače u Kartagi). Društveni pokreti i demonstracije, koji najčešće izbijaju spontano, mogu prouzročiti poteškoće u kretanju automobilom. Potrebno je strogo poštivati odredbe snaga reda na cijelom teritoriju. Postoji opasnost od terorističkih napada. Terorističke organizacije redovito prijete zapadnim interesima ili državljanima. Savjetuje se veliki oprez i poštivanje uputa lokalnih vlasti i turoperatora. Pri ulasku u Tunis obavezno je prijaviti unos deviza u gotovini.

   
  KONZULARNA ZAŠTITA:
  Za konzularnu pomoć nadležno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rabatu, Kraljevina Maroko.
   
  VAŽNA NAPOMENA: svaki građanin EU koji se nalazi u zemlji izvan EU, u kojoj država čiji je državljanin nema predstavništvo, ima pravo na konzularnu zaštitu diplomatskih ili konzularnih tijela bilo koje druge države članice EU-a. Građani EU u takvoj situaciji imaju pravo na konzularnu zaštitu pod istim uvjetima kao i državljani te države članice EU-a (više informacija na web stranicama Europske komisije 
  https://ec.europa.eu/consularprotection/content/about-consular_hr). 

  OSNOVNE KONZULARNE INFORMACIJE
  Kratkotrajni boravak - za ulazak u Tunis i boravak u Tunisu do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje tri mjeseca dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje). Od 1. listopada 2014. stranci, i odrasli i djeca, plaćaju „izlaznu taksu“ od 30 tuniskih dinara (oko 13,10 EUR) prigodom napuštanja države. Taksene marke od 30 tuniskih dinara prodaju se u hotelima, putničkim agencijama, kioscima i sl.
  Dugotrajni boravak - za svaki neprekidni boravak u Tunisu dulji od tri mjeseca potrebno je odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova Tunisa. Neregulirani boravak dulji od tri mjeseca smatra se ilegalnim boravkom.
  Sredstvo plaćanja je tuniski dinar (TND).
  Unos deviza u gotovini – pri ulasku u Tunis obavezno je prijaviti unos deviza u gotovini. Osobe bez dozvole boravka u Tunisu ne mogu iznijeti iz zemlje sume veće od protuvrijednosti 5.000 tuniskih dinara (cca 1.500 EUR). Iznošenje deviza u gotovini veće od ove sume moguće je samo uz predočenje potvrde o unosu deviza u gotovini dobivene prigodom ulaska u zemlju. Tuniski carinski službenici striktno provode ovu odredbu i sustavno zapljenjuju iznose veće od dopuštenog.
  Ulazak vozilom - ako ulazite u Tunis vozilom, carinski službenici izdat će vam privremenu dozvolu za uvoz vozila koja vrijedi tri mjeseca. Nije moguće napustiti Tunis bez vozila kojim ste ušli u  zemlju, a da se prethodno ne plati carina.
  Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja u sljedeća područja:
  - krajnji jug zemlje - saharska regija uz granicu s Alžirom i Libijom. Od 2013. godine to je područje proglašeno vojnom zonom u koju je moguće putovati samo uz prethodnu dozvolu tuniskih vlasti.
  - planinsko područje na zapadu (planine Orbata, Selloum, Semema, Chambi i Mghila), znbog terorističkih aktivnosti, blizine vojnih ili miniranih područja. U ovim područjima česte su operacije u borbi protiv terorizma.
  Preporučuju se izbjegavanje svih putovanja osim najnužnijih u sljedeća područja:
  - jug zemlje, pustinjsko područje na jugu i istoku na crti Bir Rjim Maatoug – Borj Burguiba- Ben Guerdane (preporučuje se izbjegavati svako putovanje u Guerdane)
  - Središnji/zapadni planinski masiv – područja između Planina Chambi, Semema i Mghila, područje južno od Mont Sellouma, kao i okolina Mont Orbata, zbog mogućih terorističkih aktivnosti i blizine vojnih ili minisranih područja
  - granično područje zapadno od nacionalne rute Tabarka-Jendouba-Le Kef-Tajherouine sjevero-zapad
  Preporučuje se informirati se kod lokalnih vlasti u slučaju putovanja u ruralna područja između Kasserine, Sbeitla, Sidi Bouzid i Gafse, izvan glavnih prometnica (Gafsa-Kasserine i Gafsa-Sidi Bouzid)
  Unos deviza u gotovini – pri ulasku u Tunis obavezno je prijaviti unos deviza u gotovini. Osobe bez dozvole boravka u Tunisu ne mogu iznijeti iz zemlje sume veće od protuvrijednosti 5.000 tuniskih dinara (cca 1.500 EUR). Iznošenje deviza u gotovini veće od ove sume moguće je samo uz predočenje potvrde o unosu deviza u gotovini dobivene prigodom ulaska u zemlju. Tuniski carinski službenici striktno provode ovu odredbu i sustavno zapljenjuju iznose veće od dopuštenog.
  Potrebno je poštovati islamske običaje te paziti da se ponašanjem ne vrijeđaj lokalni senzibilitet, propisi i vjerska uvjerenja, osobito u vrijeme ramazana kao i prilikom obilaska vjerskih objekata. U hotelima i turističkim naseljima moguće je slobodno odijevanje kao u Hrvatskoj. No, prilikom posjeta gradovima, ruralnim sredinama, a osobito vjerskim znamenitostima i manifestacijama preporuča se odabrati manje upadljivu odjeću.  Kako bi se umanjio rizik od fizičkog napada i pljačke, savjetuje se nošenje „skromne i diskretne“ odjeće, u skladu s lokalnim običajima te izbjegavanje nošenja skupog i upadljivog nakita i vrijednih predmeta. Toples-sunčanje na plažama smatra se uvredljivim i neprimjerenim ponašanjem.
  Homoseksualnost je kazneno djelo u Tunisu. Izvanbračni spolni odnosi podliježu također zakonskim kaznama. Ne savjetuje se šetnja noću, posebno ne pustim mjestima kao što su plaže i javni parkovi te slabo prometne ulice. Preporučuje se izbjegavanje putovanja vozilima sporednim prometnicama tijekom noći.
   
  Praktični savjeti:
  Uvijek imajte svoje osobne isprave sa sobom.
  Slijedite sigurnosne upute koje su vam dale službe za provođenje zakona.
  Radije putujte zrakoplovom kako biste došli do turističkih područja jugozapada ili idite glavnim cestama (autocestama).
  Na cestama u Tunisu posebno pripazite na ostale sudionike u prometu, posebice na pješake i vozače na dva kotača, čija opasna vožnja redovito uzrokuje teške nesreće.
  Klonite se okupljanja i kretanja mase te se klonite osjetljivih zgrada i područja mogućih demonstracija.
  Dajte prioritet posjećivanju ustanova (hoteli, restorani, javna kupatila, kafići i druga mjesta koja primaju posjetitelje) opremljenim sigurnosnim sustavom (stražari, sigurnosna vrata).
  U slučaju eksplozije nikada ne prilazite prozorima.
  Usvojite diskretno ponašanje i poštujte lokalne navike i običaje. Preljub i homoseksualnost smatraju se zločinima. Članak 230 tuniskog kaznenog zakona kažnjava sporazumno ponašanje između osoba istog spola s do tri godine zatvora. Članak 236. propisuje da se preljub između muža i žene kažnjava kaznom zatvora od pet godina i novčanom kaznom od 500 dinara za preljubnika i njegovog partnera.
  Upotreba i posjedovanje narkotika, uključujući vrlo male količine, strogo se kažnjava. U ovom se pitanju primjenjuje nulta tolerancija na potrošače, a tuniski pravosudni sustav redovito izriče zatvorske kazne bez obzira na nacionalnost optužene osobe.
  Europske žene, u pratnji, a pogotovo same i ranjive, mogu biti predmetom intenzivnog interesa koja može ići čak i do djela uznemiravanja.
  Nedavno je prijavljeno nekoliko rasističkih napada u širem Tunisu, Sfaxu i Gabèsu. Hrvatskim državljanima savjetuje se oprez i hitna prijava bilo kakvog incidenta.
  Izbjegavajte noću skretanje izvan glavnih cesta i na mjesta napuštena od javnosti (osobito plaže, javni parkovi). Preporučuje se strogo izbjegavanje putovanje u granična i pustinjska područja.
  Izbjegavajte večernje šetnje s nakitom ili torbom u gradskim središtima ili rubnim četvrtima urbanih sredina, jer vanjski znakovi bogatstva nose, ovdje kao i drugdje u istim kontekstima, rizik od džeparenja.
  Kad putujete po Tunisu, pažljivo pripremite svoj itinerer i budite oprezni, a pritom saznajte što više informacija o stanju planirane rute.
  Prijavite svoje putovanje prijateljima i kontaktima.
  Budite oprezni u postupcima medicinskog turizma.

   
  DODATNE OBAVIJESTI
  Zdravlje - Savjetuje se sklopiti policu putnog zdravstvenog osiguranja koje vrijedi za područje Tunisa za slučaj hitnog bolničkog liječenja, nesreće i/ili repatrijacije.
  Cijepljenje - Nema propisanog obvezatnog cijepljenja, međutim savjetuje se ponavljanje cijepljenje protiv difterije, tetanusa i poliomijelitisa. Ovisno u higijenskim uvjetima i duljini boravka, savjetuje se prevencija protiv hepatitisa A i B, te tifusa. U Tunisu se ponekad pojavljuje slinavka i šapa, prijenosna bolest životinja.
   
  Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web str. Svjetske zdravstvene organizacije WHO,  www.who.int  te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo http://www.hzjz.hr o mogućnostima cijepljenja https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/odsjek-epidemioloska-ambulanta/ .

  Korisni telefonski brojevi:
  -   Policija: 197
  -   Civilna zaštita Tunis: 198
  -   Služba za hitnu medicinsku pomoć (SANU): 190
  -   SOS – Hitna pomoć: +216 71725555/+216 71599900
  -   SOS – Liječnička pomoć: + 216 71744215
  -   Hitna policijska pomoć: +216 71351500
  -   Klinika El Manar: +216 71885000
  -   Poliklinika La Marsa: + 216 71749000
  -   Klinika Sv. Augustin: + 216 71 783033
   
  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (evakuacija)
  U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga neophodna evakuacija, za pomoć se možete obratiti hrvatskom Veleposlanstvu u Rabatu/Kraljevina Maroko, koje će Vam pružiti konkretne upute o načinu i mjestu evakuacije. U slučaju da to iz bilo kojeg razloga nije moguće, možete se obratiti veleposlanstvu bilo koje druge države članice EU.


NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maroku
(Pokriva Republiku Tunis, Republiku Senegal, Burkinu Faso, Gabonsku Republiku, Republiku Kamerun, Islamsku Republiku Mauritaniju, Republiku Cote d'Ivoire)

Telefon: 00212 537 638 824

Fax: 00212 537 638 827

Adresa:

73, rue Marnissa
Rabat (Souissi)
MOROCCO

 

Email: vrhrabat@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/ma


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).