Upozorenja

Država:

Tajland

02.10.2023.

 • IZBJEGAVATI PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA U ODREĐENA PODRUČJA
 • Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za putovanje u Kraljevinu Tajland. Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici: https://thaievisa.go.th/Home
  Sigurnosna situacija na Tajlandu nestabilna je zbog čestih prosvjeda koji se odvijaju u Bangkoku i ostalim gradovima Tajlanda, stoga je okupljanje ograničeno. Putnici bi trebali biti svjesni strogog zakona u Tajlandu. Općenito se preporučuje izbjegavanje demonstracija i velikih okupljanja, kao i gužvi, jer se nasilni sukobi između prosvjednika i snaga sigurnosti i dalje aktualni.

  KRATKO OBJAŠNJENJE:
  Kao i u mnogim drugim zemljama, opća opasnost od terorističkih napada ne može se isključiti i na Tajlandu, posebice u južnim dijelovima zemlje (Narathiwat, Yala i Pattani kao i velikim dijelom Songhkla  te željezničkom pravcu Hat Yai za Padang Besar) gdje  postoji opasnost od terorističkih napada te se putovanja u ta područje ne preporuča. Postoje učestali sukobi između separatističkih skupina i snaga sigurnosti, kao i terorističkih napada. Putovanje kopnom prema Kambodži, moguće je samo preko službenih graničnih prijelaza. Ne preporučuje se putovanje u Preah Vihear i okolne hramove, jer je cijelo područje vojno ograničeno.

  DODATNE OBAVIJESTI
  Hrvatskim državljanima koji borave na Tajlandu savjetuje se povećan oprez prilikom turističkih obilazaka ili zabava u nekom od klubova. Otimačine, pljačke i krađe nisu rijetkost, pogotovo na turistički atraktivnim tržnicama. Savjetuje se izbjegavanje upuštanja u rasprave na provokacije domaćeg stanovništva. Na otoku Koh Samui zabilježeni su slučajevi prepada i orobljavanja turista te stavljanja halucinogenih droga u piće, s ciljem silovanja. Zbog djelovanja halucinogenih droga registrirani su slučajevi samoubojstava turista.
  Na području cijelog Tajlanda nije preporučljivo hodati sumnjivim dijelovima grada ili šetati noću.
  Tajland je poznat po „sex turizmu“, što je i razlog dolaska velikog broja turista na Tajland. Česti su slučajevi omamljivanja drogama ubačenim u piće, nakon čega slijedi otuđenje stvari, novca i dokumenata klijenata.
  Prilikom dolaska na Tajland poželjno je koristiti samo registrirane taksi prijevoznike uz upotrebu taksimetra, te izbjegavati vožnju s drugim putnicima i ne pristajati na ponudu taksiste za turističkim razgledavanjem Bangkoka.

  Zdravstveni uvjeti:
  Prilikom ulaska na Tajland hrvatskim državljanima preporuča se posjedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja.
  Zdravstveni i higijenski uvjeti na Tajlandu su niski te postoji opasnost od kožnih i crijevnih bolesti. Preporuča se izbjegavanje prehrane na uličnim štandovima, uključujući voće i piće kako svoj turistički posjet Tajlandu ne biste proveli u bolnici. Tuberkuloza je ozbiljan problem na Tajlandu te je preporučljivo provjeriti jeste li cijepljeni. Malarija, denga groznica i chikungunja uobičajene su te je potrebno koristiti sredstva za obranu od komaraca.
  Također, prema podacima UNAIDS/WHO iz 2010. godine procjenjuje se da je oko 520.000 punoljetnih osoba zaraženo HIV-om.
  Ukoliko je osoba pozitivna prilikom testiranja na COVID-19, možda će morati ostati na mjestu gdje je testirana dok ne dobije negativan rezultat te se eventualno liječiti. Također ukoliko putujete na Tajland a zatim u državu u kojoj je obvezno RT-PCR testiranje, putnici trebaju imati zdravstveno osiguranje za COVID-19 prije dolaska na Tajland.  S obzirom kako se mjere mogu donositi iznenada i bez prethodne najave, preporuča se praćenje službenih web stranica nadležnih tajlandskih tijela na poveznici https://tp.consular.go.th/ kao i stranica https://www.tatnews.org/. Također se preporuča i praćenje web stranica Veleposlanstva Kraljevine Tajland u Budimpešti https://budapest.thaiembassy.org/en/index Prije putovanja u Kraljevinu Tajland preporuča se provjeriti i sa zrakoplovnim prijevoznikom postoje li dodatni uvjeti uvjete putovanja.

  Važni brojevi:
  - turistička policija 1155
  - policija 191
  - hitna pomoć i spašavanje 1554
  Ne zaboravite otvoriti međunarodno putno zdravstveno osiguranje koje bi pokrilo troškove bolničkog liječenja i/ili prijevoz unesrećenih u RH.

  OPĆA UPOZORENJA
  Kaznena odgovornost: Hrvatskim državljanima koji putuju na Tajland preporuča se izbjegavanje konzumacije, posjedovanja ili unošenja bilo koje vrste droge. Također, savjetuje se jači nadzor osobnih stvari prilikom putovanja prema Tajlandu kao i prilikom preuzimanja prtljage zbog mogućnosti podmetanja droge. Posjedovanje manjih količina marihuane biti će dovoljno za dugogodišnji zatvor, a droge poput ecstasyja i amfetamina spadaju u „A“ kategoriju, zajedno s heroinom i kokainom. Posjedovanje više od 20 g droge „A“ kategorije rezultirat će bezuvjetnom smrtnom kaznom, bez obzira na diplomatsku aktivnost prema pravosudnim vlastima Tajlanda.
  Molimo hrvatske državljane da izbjegavaju komentiranje, ismijavanje ili vrijeđanje kralja i kraljevske obitelji jer takvi postupci spadaju pod kaznenu odgovornost.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
  U slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja, prirodne katastrofe ili teške elementarne nepogode prilikom čega je potrebna evakuacija iz određenog područja ili države, potrebno je obratiti se za pomoć Delegaciji EU u Singapuru ili bilo kojem drugom veleposlanstvu država članica EU.

  Delegacija EU u Kraljevini Tajland nalazi se na adresi:
  Kian Gwan House II, 19th Floor
  140/1 Wireless Road, Bangkok , Thailand 10330
  Tel +66 (0) 2305 2600 / 2700 Fax +66 (0) 2255 9113
  E-mail: delegation-thailand@eeas.europa.eu
   

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indoneziji
(Pokriva Demokratsku Republiku Timor-Leste, Republiku Filipini, Republiku Singapur i Kraljevinu Tajland)

Telefon: 0062 21 525 7822, 525 76 11

Adresa:

Menara Mulia-Suite 2801
Jl. Gatot Subroto Kav. 9-11
Jakarta 12930
INDONESIA

Email: jakarta@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/id


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).