Upozorenja

Država:

Koreja (Republika)

09.01.2024.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • Većina pandemijskih ograničenja je ukinuta pa više nije na snazi ni obvezna karantena, neovisno o eventualnom pozitivnom testu na COVID-19. Nošenje maski obvezno je samo u zdravstvenim ustanovama, no preporučuje se u prostorima gdje se nalazi veći broj ljudi. Za putovanje u Republiku Koreju strani državljani više ne trebaju napraviti test na COVID-19 ni prije putovanja ni po dolasku.
  Ponovni ulazak: Strani rezidenti koji izlaze iz Koreje (Alien Residence Card) i namjeravaju ponovno ući u nju – osim osoba registriranih te nositelja viza A-1, A-2, A-3, D-1, F-3, F-4, F-5, F-6 i H-2 – obveznu su ishoditi dozvolu za ponovni ulazak na internetskoj stranici www.hikorea.go.kr barem 4 dana prije napuštanja Koreje. Stranim rezidentima koji su izašli iz Koreje bez ishođenja dozvole za ponovni ulazak prije putovanja bit će poništena registracija stranca pa će za ponovni ulazak u Koreju morati ishoditi novu vizu.
   
  KRATKO OBJAŠNJENJE: Unutarnja politička situacija je stabilna. U posljednje vrijeme rastu napetosti i provokacije sa sjevernokorejske strane, koje se očituju u učestalom testiranju balističkih i artiljerijskih projektila blizu granice Republike Koreje. Iako je zasad ograničena na oštru retoriku i vojne vježbe, situacija može pogoršati u vrlo kratkom roku, što je i razlog da je još uvijek aktualna aplikacija koju na svojim Internet stranicama ima Ministarstvo za narodnu zaštitu i sigurnost Republike Koreje (Emergency Ready App) na kojoj se mogu saznati korisne informacije o skloništima, policijskim postajama, bolnicama i sl. Ova aplikacija dostupna je i na engleskom jeziku.
  U Republici Koreji često  se održavaju javni prosvjedi. Takvi prosvjedi u pravilu prolaze bez ekscesa, dobro su organizirani, unaprijed najavljeni te praćeni od strane policije. Unatoč tome, preporuča se izbjegavanje područja prosvjeda i pridržavanje uputa lokalnih vlasti.
  Hrvatskim državljanima koji dolaze u Republiku Koreju preporučuje se, u slučaju da u zemlji namjeravaju boraviti dulje vrijeme, javljanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Koreji sa sjedištem u Seulu.

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA: Za putovanje i ulazak u Republiku Koreju radi boravka do 90 dana hrvatski državljani ne trebaju ishoditi vizu pri Veleposlanstvu Republike Koreje u Zagrebu.
   
  Odlukom korejske Vlade, od 18. prosinca 2023. za ulazak u Republiku Koreju nositelji hrvatskih putovnica više ne trebaju ishoditi K-ETA (Korean Electronic Travel Authorisation) prije ukrcaja na zrakoplov ili brod.

  DODATNE OBAVIJESTI: Postotak kriminala u Republici Koreji izrazito je nizak. Ipak, savjetuje se oprez, posebno na područjima čestog okupljanja stranih posjetitelja, zbog mogućnosti prijevara od strane nekorejskih državljana. Najčešće prijavljena kriminalna djela su krađe i prevare. U slučaju izvanrednih situacija pri kojima je potrebna pomoć potrebno je nazvati broj 112. Na tom je broju u pravilu stalno dostupan govornik engleskog jezika. Za upravljanje osobnim motornim vozilom u Republici Koreji potrebna je valjana međunarodna vozačka dozvola. Zbog učestalih nezgoda i stradanja na cestama potrebno je biti oprezan sudionik u prometu. Svakako se preporučuje ugovoriti putno osiguranje prije puta. Zdravstvena skrb je u pravilu vrlo dobra, no može biti vrlo skupa. Valuta u Republici Koreji je južnokorejski von (KRW).

  OPĆA UPOZORENJA: Klima u Republici Koreji je vlažnija nego u Hrvatskoj, a veći su i vremenski ekstremi te zbog jakih kiša učestale poplave tijekom ljeta. Sezona tajfuna, koji ponekad mogu biti vrlo jaki, na svom je vrhuncu obično tijekom srpnja. U slučaju jakog tajfuna treba se kloniti otvorenog prostora i potražiti zaklon u nekom čvrstom objektu. Onečišćenje zraka tzv. žutom prašinom i ultrasitnim česticama (ultrafine dust) velik je problem, a eskalira tijekom proljeća. Na dane kad je razina onečišćenja izrazito visoka preporučuje se zadržavanje u zatvorenim prostorima, uzimanje puno tekućine i nošenje zaštitnih maski. S tim u vezi, preporučuje se pratiti lokalne medije i javne stranice Korejske meteorološke uprave (https://web.kma.go.kr/eng/) koje nude aktualne savjete o samozaštitnom ponašanju.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA): U slučaju potrebe za žurnim i izvanrednim napuštanjem zemlje obratite se Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Seoulu ili najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije.
  Hrvatski državljani također se mogu obratiti Delegaciji Europske unije u Seoulu:
  Seoul Square, 416 Hangang-Daero, Jung-gu
  Seul 04637, Republika Koreja
  Tel:+82-2-3704-1700
  web: https://eeas.europa.eu/delegations/south-korea
  e-mail: delegation-rep-of-Korea@eeas.europe.eu
  Facebook, Twitter: @EUinKorea

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Koreji

Telefon: +82 2 310-9660

Fax: +82 2-310-9663

Adresa:

Coryo Daeyungak Tower
Toegye-ro, Jung-gu 97
04535 Seul
Republika Koreja

Email: croemb.seoul@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/kr
 


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).