Otvorena izložba „Priča o kravati“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U ponedjeljak, 23. svibnja u 13 sati na ulazu za delegate UN-a u povodu 30. obljetnice pristupanja Hrvatske Ujedinjenim narodima održalo se otvorenje izložbe „Priča o kravati“ i svečanost ukrašavanja Spomenika mira u svrhu obilježavanja 30. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima.
Veleposlanik i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović održao je govor na otvorenju izložbe nakon čega je uslijedila svečanost postavljanja kravate na Spomenik mira (Jahačica), djelo hrvatskog kipara Antuna Augustinčića i dar Hrvatske UN-u. Augustinčićeva Jahačica, koja u jednoj ruci drži maslinovu grančicu a u drugoj globus, simbolizira mir i žene kao moćne nositelje promjene. 
Hrvatski vojnici 1630. godine predstavljeni su kralju Luju XIII kao slavni ratnici među njegovim postrojbama, a ono što je kralj primijetio na njihovoj uniformi bio je komad tkanine koji danas zovemo kravata.
Izložba “Priča o kravati” sastoji se od 17 kratkih naracija koje tematiziraju nastanak kravate tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Kao dio svoje uniforme, hrvatski vojnici oko vrata su nosili maramu s čvorovima od lagane tkanine. Parižani su tada taj hrvatski običaj usvojili kao svoj modni detalj, noseći kravate a la croate – korijen francuske imenice la cravate. Plod tradicionalnog narodnog ruha tako je postao civilizacijski fenomen. Ova izložba je pogled u povijest kravate, a usmjerena je na promicanje hrvatske, ali i svjetske kulture.