Održan 15. Europski salon u Wisbadenu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za savezna i europska pitanja njemačke savezne zemlje Hessen u Uredu zemaljske vlade (Staatskanzlei) u Wiesbadenu održan je 15. europski salon koji je bio posvećen poznatoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. Bogat umjetnički opus i životopis Dore Pejačević uzvanicima je predstavila muzikologinja i diplomatkinja dr. Zdenka Weber čija su odabrana djela izvodile mezosopranistica Melis Vlahović i pijanistica Ivana Agius.
Europski salon je otvoren emitiranjem petminutnog filma “Kroatien entdecke deine Geschichte” koji je prikazao prirodne ljepote Hrvatske i bogatu kulturnu baštinu. Ministrica Puttrich, čije je ministarstvo i organizator Europskog salona, na otvaranju je kazala kako je Europski salon osmišljen da bi povezao različitosti članica Europske unije, kako bi kroz kulturu upoznali jedni druge i razmijenili mišljenja te poručila kako kultura povezuje. Govoreći o važnosti europskog projekta za mir u Europi, posebno u uvjetima ukrajinske krize i rata u toj zemlji, Lucia Puttrich se prisjetila i rata u Hrvatskoj od 1991.- 1995. godine i poručila kako mir nije nešto što se podrazumijeva nego da Europljani trebaju biti jedni uz druge jer samo zajedno mogu dati rješenja na brojne izazove. Spomenula je kako su upravo pod vodstvom Njemačke ostale članice Europske unije prije 30 godina priznale Republiku Hrvatsku.
Veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota u svome je govoru podsjetio kako Hrvatska i Njemačka ove godine obilježavaju 30 godina od uspostave bilateralnih odnosa. Veleposlanik se zahvalio ministrici Puttrich na lijepim riječima o Hrvatskoj i potvrdio kako je Hrvatska u 30 godina uistinu ostvarila gotovo sve nacionalne interese i da slijede ulazak u Eurozonu i Schengen.
Na ovom događaju su u ime Ministarstva za savezna i europska pitanja Savezne zemlje Hessen (Staatskanzlei) sudjelovale su Christine Schröder-Schönberg i dr. Sonja Klinker, a u ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Frankfurtu generalni konzul Vedran Konjevod.
Zaključno se može reći da je ovaj Europski Salon ispunio svoju svrhu, pokazao svoj smisao i održan je na vrlo visokoj diplomatskoj razini. I veleposlanik Gordan Bakota svojim govorom, i muzikologinja dr. Zdenka Weber s glazbenicama Ivanom Agius i Melis Vlahović pobudili su izuzetnu pažnju svih nazočnih te večeri u Staatskanzleiu u Wiesbadenu.