GALA KONCERT povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom On the Bridge of Music

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Gala koncertom održanim 18. siječnja u Hrvatskom narodom kazalištu u Osijeku započela je svečana koncertna suradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Operetnog kazališta u Budimpešti pod nazivom „On the Bridge of Music“. Ova suradnja organizirana je povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom. Koncertu izvedenom od strane članova orkestra i solista osječkoga HNK i Operetnog kazališta u Budimpešti prisustvovali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, veleposlanik Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kao i drugi visoki uzvanici. Važno je naglasiti da je koncertni program zamišljen kao spoj skladbi hrvatskih i mađarskih autora kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja.
Tjedan dana kasnije, 25. siječnja, u Operetnom teatru Budimpešta također je održan istovrsni koncert kojem su nazočili ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman, župan Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te brojni drugi visoki uzvanici iz Hrvatske i Mađarske.
Ministar Grlić Radman tom prilikom obratio se uzvanicima na hrvatskom, engleskom mađarskom jeziku, rekavši kako mu je „zadovoljstvo i čast sudjelovati u svečanom obilježavanju 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Mađarske“. Također je istaknuo kako put Republike Hrvatske prema neovisnosti i međunarodnom priznanju nije bio jednostavan, no da smo tada imali podršku Mađarske na čemu smo zahvalni. Naglasio je kako je Hrvatska ponosna na tradicionalne kulturne veze s Mađarskom koje će nastaviti graditi. U današnjim izazovnim vremenima ministar Grlić Radman zahvalio je mađarskim institucijama i građanima na svesrdnoj pomoći nakon zagrebačkog i sisačkog potresa.
Ovi koncerti, koji su se pokazali kao osobit umjetnički projekt, financirani su vlastitim sredstvima Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku te potporom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.