Gostovanje ansambla Ensemble Illyrica u crkvi St. Mary's Haddington Road

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, u crkvi St. Mary's Haddington Road u Dublinu odvila se svečana proslava 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Tim povodom održan je koncert komornog ansambla Ensemble Illyrica čiji su članovi mladi glazbenici raznovrsnih kulturoloških korijena, ali međusobno povezani obrazovanjem u Hrvatskoj - flautistica Nika Bauman, violistica Hiwote Tadesse, gitarist Marko Ferlan i violončelistica Iva Casian-Lakos.  
Prije početka koncerta veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj dr.sc. Davor Vidiš održao je prigodni govor u kojem se prisjetio hrvatskog puta ka samostalnosti i međunarodnom priznanju. U jednosatnom programu Ansambl Illyrica izveo je djela austrijskog skladatelja Josepha Haydna, brazilskog skladatelja Heitora Villa-Lobosa, kubanskog skladatelja Lea Brouwera, hrvatskog skladatelja Maka Murtića i hrvatsko-američkog skladatelja Jamesa Budinicha. Nakon uspješnih izvedbi, kao dodatak koncertu Illyrica je za bis izvela instrumentalnu verziju jedne od najpoznatijih pjesama Olivera Dragojevića „Moj galebe.“
Po završetku koncerta održano je primanje u društvenim prostorijama crkve St. Mary's Haddington Road kojemu su, uz brojne predstavnike diplomatskog zbora, nazočili i hrvatski iseljenici te ostali uzvanici. Važno je za istaknuti kako su koncert i primanje održani u skladu s preostalim epidemiološkim mjerama koje su i dalje na snazi u Irskoj.
Ovaj svečani događaj organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Dublinu, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

(Izvor fotografija: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj)