U francuskom gradu Sète održan festival pomorske baštine „Escale à Sète“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od 12. do 18. travnja 2022. godine u francuskom gradu Sete održan je festival „Escale a Sete" - festival pomorske baštine i veliki pomorski sajam sa preko 300 tisuća posjetitelja koji su bili u prilici razgledati  tradicijske brodove, među kojima i najveće svjetske jedrenjake.
Republika Hrvatska je kroz niz događanja pod zajedničkim nazivom „Hrvatsko more i drveni brodovi“ predstavila bogatu hrvatsku maritimnu baštinu, pomorsku tradiciju, stare ribarske obrte i kulture, gastronomiju. Pomorska baština predstavljena je i kroz mala tradicionalna plovila, pomorske zanate i gastronomiju otoka Visa. Kroz izložbu fotografija „Hrvatska domovina mora“ predstavljena je mediteranska dimenzija Republika Hrvatska i ljepota njene obale, a događanje je ujedno bila i prilika za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude.
Predstavljanje Republike Hrvatske zajednički su organizirali udruga Cronaves, organizator i koordinator događanja, predsjedniku udruge g. Bavčević i tajnik g. Lukić, udruga Palagruza iz Komiže, Grad Vodice, gajeta "Mila" iz Šepurina na otoku Prviću, te udruga Geopark Viški arhipelag.
Svečano obilježavanje 30. obljetnice francuskog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Francuskom Republikom održano je na „Danu Hrvatske“ 14. travnja na kojemu se nazočnima obratila otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu gđa Senka Burić, gradonačelnik grada Setea g. François Commeinhes  te direktor Festivala g. Wolfgang Idiri.