Ministar Gordan Jandroković predvodit će u Marseilleu hrvatsko izaslanstvo na sastanku ministara vanjskih poslova Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodit će hrvatsko izaslanstvo na sastanku ministara vanjskih poslova Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran, koji će se 3. i 4. studenog 2008. godine održati u Marseilleu, Francuska Republika.

Riječ je o redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova na kojem će se pripremiti podloga za provedbu zaključaka Zajedničke deklaracije Pariškog sastanka na vrhu za Mediteran u dijelu koji se odnosi na institucionalizaciju procesa – donošenje odluke o sjedištu Tajništva i mandatu, Glavnom tajniku, kriterijima za selekciju projekata i financiranju, te će se usvojiti Plan rada za 2009. godinu.

Ministar Jandroković će na plenarnom zasjedanju održati izlaganje o suradnji Republike Hrvatske u projektima pomorske sigurnosti i zaštite na Mediteranu, uklanjanju onečišćenja iz Mediterana, alternativnim izvorima energije i solarnom planu za Mediteran, te o razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Republika Hrvatska je sudjelovanjem na Pariškom sastanku na vrhu za Mediteran, 13. srpnja 2008. godine postala sudionicom Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran. Partnerstvom su obuhvaćene sve države članice Europske unije i Europska komisija, zajedno s državama južnog Mediterana (članice - Turska, Alžir, Tunis, Maroko, Egipat, Jordan, Sirija, Izrael, Palestinska samouprava, Libanon, Izrael, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Monako; promatrač – Libija).

Hrvatska zbog svog geografskog položaja i povijesno-kulturnog nasljeđa iskazuje prirodni interes za aktivnim sudjelovanjem na Mediteranu te zajedno s ostalim sudionicima procesa promiče izgradnju političkih, ekonomskih i društvenih odnosa u regiji. Sudjelovanjem u Barcelonskom procesu: Uniji za Mediteran Hrvatska ulaže u odnose sa zemljama EU i južnog Mediterana te ostvaruje svoje političke i gospodarske interese u području mora, okoliša i turizma na Mediteranu.