Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28), 10. - 11. srpnja 2006. godine u Bruxellesu

Bilateralni screening za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28) održat će se 10. i 11. srpnja 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore, a u bilateralnoj fazi predstavnici Republike Hrvatske upoznat će Europsku komisiju s pravnim i institucionalnim sustavom Republike Hrvatske u navedenom poglavlju.

Prema utvrđenom rasporedu, prvog dana, u analitičkom pregledu za ovo poglavlje pregovora hrvatski će predstavnici održati izlaganja o sljedećim područjima zaštite zdravlja: opći pregled zaštite zdravlja, krv, tkivo, stanice i organi, prenosive bolesti, duhan, socijalni i ekonomski čimbenici zdravlja, alkohol, rak, te zdravlje i okoliš.

Drugog dana screeninga govorit će se o politici zaštite potrošača, sigurnosti potrošača (opća sigurnost proizvoda, zaštita sigurnosti i zdravlja potrošača u slučajevima gdje se proizvodi čine drugačijima nego što jesu), odgovornosti za neispravan proizvod, potrošačkim interesima (potrošački ugovori, ugovori na daljinu, ugovori sklopljeni izvan poslovnih prostorija, označavanje proizvoda, oglašavanje na daljinu, potrošački krediti, oglašavanje koje dovodi u zabludu, nepovoljne trgovinske prakse, paket aranžmani – putovanja, odmori i dr.), naknadama i pomoći putnicima u slučaju odgode putovanja, administrativnim zabranama u svrhu zaštite potrošača, te provjeri ispravnosti proizvoda uvezenih iz trećih zemalja.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.