Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Informacijsko društvo i mediji (Poglavlje 10), 17. i 18. srpnja 2006. godine u Bruxellesu

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Informacijsko društvo i mediji (Poglavlje 10) održava se 17. i 18. srpnja 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s Europskom unijom, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i s do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje, održane 12. i 13. lipnja 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Tijekom prvog dana bilateralnog screeninga za poglavlje Informacijsko društvo i mediji hrvatski stručnjaci predstavit će stanje i razinu usklađenosti za područje elektroničkih komunikacija u pitanjima poput davanja ovlaštenja, obavljanja osnovnih usluga, tržišnog natjecanja na području telekomunikacija, pristupa i međusobnog povezivanja elektroničkih komunikacijskih mreža i opreme. Također, bit će predstavljene aktivnosti i mjere koje Republika Hrvatska poduzima u ostvarivanju ciljeva postavljenih u inicijativi i2010 za razvoj informacijskog društva, te u Strategiji za razvoj širokopojasnog pristupa.

Drugog će dana biti predstavljeno stanje i razina usklađenosti Republike Hrvatske na području audiovizualne politike, posebice u odnosu na provedbu odredaba o Televiziji bez granica, te pravni i administrativni okvir Republike Hrvatske na području pružanja usluga informacijskog društva.

Po završetku bilateralnog screeninga, Europska komisija izradit će Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, na telefon: 01/45 69 333 ili E-mail: masa.ivanis@vlada.hr.