Zaštita dostojanstva svake osobe zajednički je zadatak i obveza prema svim žrtvama Holokausta

Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, svijet se s pijetetom prisjeća jednog od najmračnijih razdoblja u ljudskoj povijesti – sustavnog progona, genocida i patnje židovskog naroda. Vlada Republike Hrvatske pridružuje se obilježavanju tog dana u znak sjećanja na oslobođenje najvećeg nacističkog logora smrti Auschwitz–Birkenau 1945. godine. Prilika je to za odavanje poštovanja prema milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece ubijenih samo zato što su bili drugačije vjere ili nacije.
 
O neizrecivoj patnji, ponižavanju i umorstvu milijuna nevinih žrtava i tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe iznimno je važno obrazovati mlade naraštaje, osobito u školama. Holokaust se odvijao i na prostorima takozvane NDH, u logorima među kojima su Jasenovac, Tenja, Danica, Jadovno, Slana i Đakovo, dok su neki od naših sugrađana bili deportirani u nacističke logore poput Auschwitza da se nikad ne vrate svojim domovima i obiteljima.
 
Današnji je dan i prilika za odavanje priznanja hrvatskim Pravednicima među narodima, njih 130, koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata izložili vlastite živote kako bi spasili svoje sugrađane židovske vjere. Pravednicima, čija se hrabra djela ogledaju u spašenim ljudskim životima, izražavamo svoje najdublje poštovanje, dok se preživjelima, obiteljima Pravednika i onima koje su spasili, obvezujemo kako mi nikada nećemo zaboraviti.
 
Hrvatska podupire borbu protiv svih oblika rasizma i diskriminacije i njeguje kulturu sjećanja na žrtve Holokausta. U ožujku ove godine započet će jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta (IHRA), tijelom osnovanim s ciljem međudržavne suradnje na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu. Hrvatsko predsjedanje IHRA-om još je jedna potvrda našoj predanosti borbi protiv antisemitizma i očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta.
 
U cilju pripreme za Predsjedanje, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici od 20. siječnja 2023. odlukom uspostavila strukturu tijela za upravljanje procesom organizacije aktivnosti Predsjedanja. Vlada je također usvojila i pravno neobvezujuću Radnu definiciju antisemitizma te definiciju poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu, kao i definiciju antiromskog rasizma i diskriminacije IHRA-e.

Priopćenja