Sjednica Vlade: Milijun eura za 50 generatora u školama i bolnicama u Ukrajini

  • Slika
Hrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini. Tim doprinosom, rekao je ministar Gordan Grlić Radman, Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za donaciju generatora i transformatora kako bi se pomoglo Ukrajincima u zimskim mjesecima.
 
Ministar Grlić Radman je danas na 187. sjednici Vlade izvijestio kako se Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za pomoć Ukrajincima u zimskim mjesecima.
 
Hrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini, stoji u Vladinoj odluci.
 
Donacijom će se bolnice i škole opskrbiti s generatorima snage 100 KW, čime će se omogućiti kontinuirani rad ključnih objekata.
 
Tim doprinosom, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za donaciju generatora i transformatora kako bi se pomoglo Ukrajincima u zimskim mjesecima.
 
„Ovo je jedan od naših doprinosa, a poznato je i priznato da Hrvatska aktivno i konzistentno pomaže Ukrajini u svim područjima“, istaknuo je.
 
U obrazloženju Odluke navodi se da je u napadima Rusije na energetsku i civilnu infrastrukturu Ukrajine oštećeno više od 50 posto ukrajinske kritične infrastrukture te je bez električne energije ostalo oko šest milijuna ljudi, a najhitnije su potrebe za generatorima različite snage, visokonaponskom opremom i autotransformatorima, kablovima i dr.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlada je zadužila za pripremu i izvršenje odluke, a ministra Grlića Radmana ovlastila za sklapanje sporazuma s UNICEF-om.
 
Novac će se osigurati preraspodjelom u Državnom proračunu za ovu te projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja